Babeczki z nasionami chia
FAMILYRodzaj posiłku: desery, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 20 g
mleko - 200 ml
cukier - 80 g
masło - 50 g
nasiona chia - 30 g
do ciasta: kurkuma - 2 płaskie łyżeczki
nadzienie: śliwki suszone - 16 sztuk
Sposób przygotowania:
Drożdże posypujemy 20 g cukru, mieszamy, jak będą już płynne dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodajemy, kurkumę, resztę letniego mleka, cukier, wyrośnięty rozczyn, ok.2/3 kisielu z chia , delikatnie łączymy składniki. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ciasto, jest dość klejące.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Śliwki zalewamy gorącą wodą a gdy namiękną przekładamy na sitko.
Wyrośnięte ciasto przerywamy na pół. Z każdej połówki formujemy koło i dzielimy na osiem części.
Przy tej czynności możemy delikatnie wspomóc się mąką.
Bułeczki wkładamy do formy na muffiny wysmarowanej margaryną.
Zostawiamy do wyrośnięcia, potem nożyczkami nacinamy wzorki.
Wierzch pokrywamy pozostałym kisielem z chia.
Pieczemy w 170-180 C ok.20-25 minut.
Wierzch jest tak przyjemnie chrupki że musicie koniecznie spróbować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.