Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną
RenixxRodzaj posiłku: pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 1 szklanka
drożdże świeże - 2 dag
żółtko - 1 szt.
masło - 7 dag
sól - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
jajko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
brzoskwinie z puszki - 300 g
marmolada - 0,5 szklanki
konfitura z płatków róży - 2-3 łyżki
płatki migdałowe - trochę
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić, ostudzić.
Do przesianej mąki wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać jajko, żółtko, cukier, cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiać około 10-15 minut ręcznie lub mikserem ze specjalną końcówką w kształcie haka. Pod koniec dodać sól i przestudzone masło. Ciasto przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 40-50 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.