Zielone niemieckie spätzle (szpecle, kluski kładzione)
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ser twardy np. Gruyere - 40-50 g
mąka pszenna - 300 g
mleko - 250 ml
sól ziołowa - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Spätzle (szpecle) – rodzaj klusek kładzionych; potrawa mączna wywodząca się z kuchni chłopskiej obszaru historycznej Szwabii ( z terenów dzisiejszej południowej Badenii-Wirtembergii, południowozachodniej Bawarii, wschodniej Szwajcarii oraz z Alzacji).W Szwabii są popularne na równi z ziemniakami, podaje się je do mięs w sosach lub jako danie samodzielne.
Sposób przygotowania:
Można też użyć durszlaka z większymi otworami lub robić kluski za pomocą łyżki (tj. nasze kluski kładzione)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.