
Tagine z dynią

Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): arabska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
cynamon, kardamon, kmin, kolendra, papryczka chili, kurkuma po - 1/2 łyżeczki
sól - do smaku
szafran - szczypta
kiszona cytryna - 1/2-1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
imbir - 2 cm
pomidory w puszcze lub świeże koktajlowe - 250 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
papryka - 1 szt.
marchew - 1 szt.
świeża mięta i kolendra - 1 garść
ugotowana komosa do podania - trochę
Sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym rozgrzej na średnim ogniu oliwę i dodaj przyprawy. Smaż kilka minut, następnie dodaj cebulę oraz czosnek i imbir. Po zeszkleniu się cebuli dodaj resztę warzyw, posól do smaku i dodaj pokrojoną w kosteczkę kiszoną cytrynę. Nakryj pokrywą i duś 30 minut. Na koniec dodaj szafran i koncentrat. Wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z komosą z posiekaną miętą i nacią kolendry.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.