Flambee z burakami i śliwkami
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, gluten, nabiał, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna tortowa - 250 g
oliwa - 3 łyżki
woda - 120 ml
sól - 1/4 łyżeczki
Farsz:
czerwona cebula - 1 szt.
serek śmietankowy - 150 g
miód płynny - 1 łyżka
pieprz świeżo mielony - 1/4 łyżeczki
sok z cytryny - 2,5 łyżki
sól - 1/2-3/4 łyżeczki
Obłożenie:
śliwki węgierki (świeże lub mrożone) - 8-10 szt.
feta w kostkach - 80-100 g
orzechy włoskie - 50 g
buraki czerwone ugotowane małe - 120-140 g
Dodatkowe informacje:
Tarta flambee lub flammkuchen to tradycyjne alzackie (z pogranicza francusko-niemieckiego) danie w postaci upieczonego w piecu placka z ciasta chlebowego z cebulą, boczkiem ciętym w drobne słupki i śmietaną. Flammkuchen oznacza dokładnie tłumaczone „płomienne ciasto”.Przy robieniu flammkuchen fajne jest to, że można go „obkładać” czym kto lubi, naprawdę jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja. Wyglądem przypomina nieco pizzę, jednak do jej użycia zazwyczaj nie używa się drożdży, a rolę sosu pełni śmietana. Tarta jest pożywna i treściwa, świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację.
Sposób przygotowania:
Farsz: czerwoną cebulę drobno posiekać. Serek śmietankowy, sok z cytryny, miód, tymianek, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, wymieszać, dodać posiekaną cebulę i jeszcze raz wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.