Jabłecznik z pianką
RenixxRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 3 szt.
mąka tortowa - 3 łyżki
cukier - 3 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Warstwa z jabłek:
jabłka - 1 kg
woda - 1 szklanka
cukier - do smaku
Pozostałe składniki:
śmietanka 36% - 300 ml
galaretka cytrynowa - 1,5 opakowania
czekolada gorzka - 4-5 dag
woda - 1,5 szklanki
Sposób przygotowania:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie nie przerywają ubijania dodawać po 1 żółtku. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać szklankę wody i gotować do miękkości. Następnie wsypać galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dosłodzić, odłożyć do stężenia.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać połowę wystudzonej galaretki, zmiksować. Następnie wsypać startą na tarce czekoladę, wymieszać łyżką.
Do pozostałej galaretki cytrynowej wlać pół szklanki wrzącej wody, wymieszać, oziębić i tężejącą wylać na ciasto.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.