Kwaśnica postna
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, grzyby
Składniki:
grzyby suszone np. borowiki - 20 g
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
marchew - 1-2 szt.
pietruszka mała - 1 szt.
seler - kawałek
cebula - średniej wielkości - 1 szt.
sól - do smaku
pieprz świeżo zmielony - do smaku
olej do smażenia - trochę
kostka warzywna (1 na pół litra wody)
śmietanka migdałowa (opcjonalnie)
Dodatkowe informacje:
Postna wersja kwaśnicy jest smaczna i dużo lżejsza od kwaśnicy tradycyjnej, góralskiej gotowanej na żeberkach i innych mięsach. Dobrze aby kapusta była jak najkwaśniejsza i nie wyrzucamy soku. Wszystko wykorzystujemy, taka właśnie ma być ta zupa - do bólu kwaśna. Robiąc kwaśnicę na mięsku można zrezygnować w warzyw takich jak marchew, pietruszka i seler, wystarczą ziemniaki i cebula. Można ją lekko posłodzić np. miodem lub zabielić śmietanką. Następna kwaśnica nie będzie postna.Sposób przygotowania:
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.