Babka topinamburowo-ziemniaczana z boczkiem i żółtnicą
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, mięso, pszenica
Składniki:
topinambur - 500-600 g
cebula - 150 g
boczek wędzony - 100 g
mąka ziemniaczana - 6 łyżek
bułka tarta bezglutenowa - 6-7 łyżek
sól - 3/4-1 łyżeczki
pieprz - 1/2 łyżeczki
majeranek - 1 łyżeczka
żółtnica drobnokwiatowa - garść
czosnek - 1-2 ząbek
Dodatkowe informacje:
Żółtlica drobnokwiatowa pochodzi z Ameryki Południowej, dziko rośnie w Andach, uważana za roślinę jadalną, ceniona za lecznicze działanie. Do Europy trafiła w XVIII stuleciu jako eksponat ogrodów botanicznych.Obecnie powszechnie występuje w ogrodach i na nieużytkach. Choć jest uważana za uciążliwy chwast, posiada cenne właściwości zdrowotne i odżywcze.
Ziele żółtnicy razem z kwiatami jest bogate w białko, witaminę C oraz liczne związki mineralne w tym znaczne ilości potasu, krzemu, wapnia, fosforu i magnezu, zawiera także beta karoteny, flawonoidy, garbniki i polifenole.
Właściwości żółtnicy: działa żółciopędnie i żółciotwórczo, pobudza wydalanie złogów żółciowych, pobudza procesy detoksykacji i oczyszczania jelit, reguluje wypróżnienia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.