Piernik staropolski
gotujwstylueko.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 2 szklanki
smalec - 250 g
mąka pszenna - 1 kg
jajka BIO - 3 szt.
mleko 3,2% - 1/2 szklanki
sól - 1/2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 2 opakowania
Dodatkowe informacje:
Najlepiej smakuje pokrojony na mniejsze kawałki.Autor przepisu: Nina A-k.
Przepis dodany w ramach Konkursu Bakaliowego Bio Planet.
Sposób przygotowania:
1/2 kg miodu, 2 szklanki cukru oraz 25 dag masła (lub smalcu) podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia. Masę ostudzić. Do chłodnej lub zaledwie letniej masy dodać stopniowo: 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
Ciasto starannie wyrobić (wyrabiałam mikserem z końcówką "haki", innym razem łyżką, a następnie ręką), przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce np. do lodówki by powoli dojrzało - na kilka (2-6) tygodni. Można je przechowywać nawet kilka miesięcy.
Pieczenie:
Zimne, wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 2-6 części (w zależności od blachy, ja piekłam w dwóch: jedna o wymiarach 21 cm*25,5 cm, oraz druga 12,5 cm*25,5 cm; wg mnie można użyć dwóch blach o wymiarach 21 cm*25,5 cm) rozwałkowujemy (im cieniej tym lepiej, około 1,5 cm jest wg mnie optymalnie, zwłaszcza jeśli chcemy mieć dwie warstwy powideł) i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180, zależy od kuchenki, ja podgrzewałam piekarnik jakieś 10 stopni mocniej i po włożeniu placka zmniejszam temperaturę) przez ok. 15-20 min. do raczej suchego patyczka(zależy od grubości placka, bywa, że piekę 25 - 40 minut). Placek należy piec etapami - kilka spodów oddzielnie. Moja uwaga - nie można zbyt szybko wyjmować ciasta z gorącej blachy, bo się kruszy. Należy odczekać co najmniej kilka minut.
Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami, np. siekanymi figami, nakrywamy arkuszem papieru i równomiernie obciążamy (np, deseczką na całej szerokości blachy, a na to garnek wypełniony wodą), odstawiamy aż "skruszeje" (jakieś 3-4 dni) - uwaga: trzeba szczelnie owinąć go, by nie wysechł. Potem piernik można polać polewą czekoladową lub polukrować (z lukrem dłużej się przechowa).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.