Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
gotujwstylueko.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
golden syrop - 2 łyżki
cukier muscovado - 175 g
mąka pszenna typ 550 BIO - 150 g
kakao - 25 g
jajka - 2 szt.
pomarańcza - 2 szt.
sok z pomarańczy - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.Autor przepisu: Ewelina Jaroszczuk.
Przepis dodany w ramach Konkursu Bakaliowego Bio Planet.
Sposób przygotowania:
Przygotować formę o pojemności 900 g, natłuścić ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiane suche składniki dodawać do ciasta na zmianę z jajkami (do masy maślanej dodać: kilka łyżek mąki, zmiksować, następnie jajko, zmiksować, znów mąkę, itd. do wyczerpania składników).
Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok, zmiksować.
Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.