Tort piernikowo - pomarańczowy
gotujwstylueko.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
kakao - 2 łyżki
przyprawa do piernika - 1 opakowanie
sól - 1 szczypta
olej - 5 łyżek
ocet winny - 2 łyżki
mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
woda - 1 filiżanka
orzechy nerkowca BIO - 1 garść
cukier puder - 1 i 1/2 szklanki
świeżo starta skórka z dwóch pomarańczy - 2 szt.
sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy - 1/2 szklanki
konfitura pomarańczowa - 1 słoik
pół pokrojonej w drobną kostkę pomarańczy - 1/2 szklanki
becherovka - 100 ml
cynamon - 1 łyżka
kruche pierniczki do dekoracji - 6 szt.
Dodatkowe informacje:
Autor przepisu: Ewa Milczanowska.Przepis dodany w ramach Konkursu Bakaliowego Bio Planet.
Sposób przygotowania:
Cukier, kakao, przyprawę piernikową i sól wymieszać przy pomocy łyżki. Do suchej mieszanki dodać olej i ocet, zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i naprzemiennie z wodą dodawać do mieszanki i miksować. Posiekać orzechy i wymieszać z resztą składników. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 - 40 minut. Ilość składników podana na jeden spód. Do wykonania tortu potrzebne są 3 spody piernikowe.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, miksować około 5 minut co chwilę zgarniając krem ze ścianek naczynia. Dodać 5 łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy, skórkę pomarańczową i miksować przez następne 5 minut.
Trzy upieczone spody piernikowe przekroić na pół. Każdą część ciasta nasączyć wódką i sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Pierwszą i ostatnią warstwę ciasta posmarować konfiturą pomarańczową, trzy pozostałe posmarować kremem. Na każdej warstwie ułożyć kilka kawałków posiekanej pomarańczy. Całość wysmarować kremem i ozdobić mieszaniną kakao i cynamonu przesianą przez sito. Posmarować kremem tylną część pierniczków i przykleić wokół tortu. Schłodzić przed podaniem.
3/4 kostki masła, 2 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 i 1/2 łyżki płynnego miodu, 1/2 szklanki kefiru, 1 łyżeczka kakao, 1 szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawa do pierników, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Przygotowanie bezjajecznych pierniczków:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać kefir, miód, przyprawę do pierników, kakao i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodawać mąkę po szklance do pozostałych składników i miksować. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste, zagnieść je przy pomocy rąk dodając po trochu resztę mąki. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki podczas ugniatania. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie i klei się do dłoni należy dodać trochę mąki. Ugniecione ciasto szczelnie zawinąć w folię plastikową i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość ok 3 mm i wykroić kształty do dekoracji tortu. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
W czasie gdy pierniczki będą stygnąć przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Wystudzone pierniczki ozdobić lukrem.
Tak przygotowane pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez wiele dni więc można je przygotować na przykład dzień wcześniej zanim zaczniemy robić tort.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.