Makowiec krucho-drożdżowy
gotujwstylueko.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
suche drożdże - 9 g
cukier puder - 100 g
masło, zimne - 120 g
jajka - 2 szt.
żółtka - 2 szt.
śmietana 18% - 5 łyżek
sól - 1 szczypta
mak, namoczony, ugotowany, zmielony dwukrotnie - 500 g
masło - 70 g
miód płynny - 5 łyżek
migdały blanszowane, posiekane - 50 g
suszone wiśnie - 50 g
skórki otartej z ekologicznej cytryny - 1 szt.
amaretto - 1 łyżka
białko - 2 szt.
Dodatkowe informacje:
Makowiec podajemy pokrojony w plastry najlepiej z aromatyczną kawą.Autor przepisu: kasia_sach.
Przepis dodany w ramach Konkursu Bakaliowego Bio Planet.
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem pudrem i solą, dodajemy masło, ucieramy między palcami do czasu otrzymania kruszonki. Następnie dodajemy jajka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 1 h.
Na patelni umieszczamy masło, miód i cukier, podgrzewamy na małym płomieniu do czasu aż cukier i masło się rozpuszczą. Dodajemy mak, migdały, suszone wiśnie i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy. Całość smażymy na średnim płomieniu, stale mieszając, ok 10 min. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z kuchenki, odstawiamy do czasu ostudzenia masy makowej. Do ostudzonej masy makowej dodajemy amaretto, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do zimnej masy makowej, na chwilę przed zawijaniem makowców, delikatnie mieszamy.
Gotową masę dzielimy na 2 równe części.
Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta i masy makowej.
Upieczone makowce studzimy w formach na kratce kuchennej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.