Mapo To-Fu na ostro
gotujwstylueko.plRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): chińska
Zawiera: gluten, mięso, soja, strączkowe, pszenica, wołowina
Składniki:
Mielone mięso wołowe (lub wieprzowe) - 50 g
Por - 20 g
Mąka ziemniaczana - 20 g
Ostra pasta sychuańska z fasoli (Dou Ban Jiang) lub sambal - 10 g
Sos sojowy - 15 ml
Mielone chilli do smaku
Sól do smaku
Mielony pieprz sychuański do smaku
Olej roślinny - 30 ml
Dodatkowe informacje:
Potrawa Mapo To-Fu pojawiła się w roku 1862 (na początku epoki Cesarza Tongzhi z Dynastii Qing) w Chengdu, wojewódzkiej stolicy Sychuanu.Przy moście Wanfu (co oznacza tysiąc szczęść), na północ od Chengdu, otworzyła się mała restauracja. Jej szefem był Fuchun Chen, a szefową Liu, która specjalizowała się w gotowaniu To-Fu na ostro. Ponieważ na twarzy miała dużo śladów po ospie, ludzie nazwali jej potrawę To-Fu Mapo Chen, w skrócie Mapo To-Fu. Od tego momentu restauracja zmieniła nazwę na MAPO CHEN.
Sychuańska szkoła gotowania uznawana jest za jedną z najlepszych szkół kulinarnych w Chinach, a potrawa Mapo To-Fu stanowi wzorcową potrawę tej kuchni. Wyróżniający charakter nadaje jej specyficzny smak pieprzu syczuańskiego (MA oznacza smak ostry z lekką nutą cytrusową, powodujący uczucie drętwienia i mrowienia języka). Potrawa ta słynna jest także w Japonii. Turyści pamiętają o skosztowaniu tego słynnego dania.
Sposób przygotowania:
UWAGA! Gotowanie tofu zapewnia lepszy smak (eliminuje nieprzyjemny posmak produktów sojowych).
Przepis zaczerpnięty z www.solidafood.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.