Pierogi z makiem i sosem waniliowym
gotujwstylueko.plRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
sól morska - 1/2 łyżeczki
masło - 1 łyżka
drożdże - 2 g
woda - 1 i 1/2 szklanki
mak niebieski BIO - 250 g
cukier trzcinowy BIO - 126 g
rodzynki sułtanki BIO - 50 g
kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 łyżki
orzechy BIO włoskie - 20 g
olejek migdałowy kilka kropel
cynamon - 1 szczypta
śmietana 18% - 500 ml
wanilia - 1 laska
żółtko - 4 szt.
Dodatkowe informacje:
Pierogi (ciepłe albo w temperaturze pokojowej) podawać polane sosem waniliowym i, jeśli lubicie, posypane orzechami włoskimi.Autor przepisu: Marta Gruszczyńska.
Przepis dodany w ramach Konkursu Bakaliowego Bio Planet.
Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na blat, przesiać z solą i pokruszonymi drożdżami. W środku mąki zrobić wgłębienie i nalać do niego trochę wody i łyżkę roztopionego, ostudzonego masła. Wyrabiać ciasto, od czasu do czasu podlewając je wodą. Wyrabianie powinno trwać około 15 minut - po tym czasie ciasto musi być gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 30 minut, aż zmięknie.
Mak zaparzyć w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki - cukier trzcinowy, rodzynki, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy, olejek migdałowy, masło i cynamon(na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Każdą część cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (ważne, żeby ciasto było cienkie, bo wtedy łatwiej się skleja). Szklanką wykrawać w cieście krążki. Na każdy krążek nakładać farsz - około łyżki - i sklejać, formując pierogi. Sklejone pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
Śmietanę zagotować z laską wanilii. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i wyjąć laskę, wytrząsając z niej ziarenka. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na kogel-mogel*. Wymieszać z ostudzoną śmietanką.
*jeśli nie macie jajek ze sprawdzonego miejsca, wcześniej dokładnie sparzcie skorupki albo ubijcie żółtka nad parą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.