Świąteczny keks z królewskim lukrem
gotujwstylueko.plRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, orkisz
Składniki:
Jaja - 5 szt.
Cukier - 3/4 szklanki
Margaryna do pieczenia miękka - 250 g
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Bakalie:
Lukier:
Jajo (samo białko) - 1 szt.
Cukier puder - 3/4 szklanki
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Do dekoracji: żurawina, pestki granatu, listki rozmarynu - trochę
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z masłem i powoli dodawać żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przełożyć do ubitej margaryny drewnianą szpatułką, wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia, bakalie i również delikatnie wymieszać. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku 60 minut, do suchego patyczka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.