Strucla z makiem (makowiec)
gotujwstylueko.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 4 szklanki
masło (np. Ekołukta) - 1/2 kostki
miód płynny - 2 łyżki
rodzynki sułtanki BIO - 100 kilka listków
skórka otartej ekologicznej pomarańczy - 2 szt.
cukier wanilinowy - 1 opakowanie
mąka pszenna typ 550 BIO - 2 kg
drożdże - 150 g
olej - 1 szklanka
mleko - 100 ml
olejek migdałowy - 1 opakowanie
Dodatkowe informacje:
Przepis dodany w ramach Konkursu Bakaliowego Bio Planet.Niezastąpiona na świątecznym stole strucla świetnie prezentuje się polana lukrem i przysypana odrobiną maku.
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżeczkę-dwie cukru i drożdże. Tak przygotowany zaczyn drożdżowy odstawić pod przykryciem
do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do miski, dodać przesianą przez sitko mąkę oraz: 4 całe jaja i 4 żółtka, olejek migdałowy, 1 szkl. oleju i 2 szkl. cukru. Wymieszać. Miskę umieścić w ciepłej wodzie lub na termoforze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu podzielić na 6 porcji, każdą rozwałkować, najlepiej na przyprószonym mąką papierze pergaminowym do grubości ciasta ok. 1 cm.
Mak zalać wrzącą wodą na noc (woda powinna przykrywać mak do 3-4 cm nad powierzchnię). Rano odcedzić i zmielić 2x.
W większym naczyniu rozgrzać masło, a potem dodając na przemian po trochę cukru, maku, rodzynek i miodu doprowadzić masę do "szklistości", całość powinna się łatwo smarować. Schłodzić mak na tyle, by dodane na końcu ubite 4 białka się nie spiekły przed właściwym pieczeniem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.