Ciasto marchewkowe pod śmietankową pierzynką
gotujwstylueko.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
skórka ze sparzonej pomarańczy - 1 szt.
marchewka - 400 g
jajka - 4 szt.
olej słonecznikowy BIO - 240 g
mąka BIO - 250 g
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cynamon - 1 i 1/2 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
cukier puder - 50 g
biała czekolada - 80 g
twaróg ekołukta - 300 g
sok pomarańczowy - 30 g
Dodatkowe informacje:
Podawać z gorącą i aromatyczną Caffe Latte.Autor przepisu: magnolia0joaska.
Przepis dodany w ramach Konkursu Bakaliowego Bio Planet.
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem pomarańczowym i olejem.
Dodać marchewkę, wymieszać.
Dodać pozostałe składniki na ciasto, delikatnie wymieszać, tak by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę.
Przełożyć do wyłożonej papierem blachy (24 x 30 cm), piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 30-35 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło (po wbiciu powinien być suchy).
Wyciągnąć z piekarnika, pozostawić w blaszce 20 min. Po tym czasie wyciągnąć z blachy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Pokroić ciasto, posmarować polewą.
Zetrzeć czekoladę, dodać masło - roztopić.
Dodać twarożek, sok pomarańczowy i cukier - zmiksować.
Po posmarowaniu ciasta, posypać startą skórką z pomarańczy i włożyć na 20 min. do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.