Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchnigotujwstylueko.plPrzepisy

Wybierz szefa kuchni:

Zobacz:
Wszystkie (606)
Przeglądasz:
Przepisy (212)
Zobacz:
Artykuły (394)
Zobacz:
Polubione (251)
Zobacz:
Komentarze (27)
zobacz polubione zobacz komentarze

gotujwstylueko.pl

Otrzymano:
Zobacz:
Wszystkie (606)
Przeglądasz:
Przepisy (212)
Zobacz:
Artykuły (394)
Zobacz:
Polubione (251)
Zobacz:
Komentarze (27)
Świąteczny keks z królewskim lukrem

Świąteczny keks z królewskim lukrem

4
Kutia z orkiszem

Kutia z orkiszem

3
Ryba z patelni

Ryba z patelni

4
Warzywa rozmaitości z To-Fu

Warzywa rozmaitości z To-Fu

10
To-Fu domowe

To-Fu domowe

7
Mapo To-Fu na ostro

Mapo To-Fu na ostro

9
Zupa z To-Fu gotowana na żeberkach

Zupa z To-Fu gotowana na żeberkach

9
Zupa pomidorowa z To-Fu

Zupa pomidorowa z To-Fu

8
Zupa z muszlami

Zupa z muszlami

10
Zupa pikantno-kwaśna z To-Fu

Zupa pikantno-kwaśna z To-Fu

8
Zupa japońska Miso z To-Fu

Zupa japońska Miso z To-Fu

11
Zupa kukurydziana z To-Fu

Zupa kukurydziana z To-Fu

10
Sałatka z To-Fu wędzonego

Sałatka z To-Fu wędzonego

12
Sałatka z kapusty pekińskiej i To-Fu

Sałatka z kapusty pekińskiej i To-Fu

11
To-Fu z młodymi porami

To-Fu z młodymi porami

17
To-Fu z sosem imbirowo-czosnkowym

To-Fu z sosem imbirowo-czosnkowym

9
Nitki To-Fu w sosie sojowym z papryką i selerem

Nitki To-Fu w sosie sojowym z papryką i selerem

14
Muffinki amarantusowe

Muffinki amarantusowe

13
Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe

Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe

15
Sos cebulowy

Sos cebulowy

8
Sałatka basmati

Sałatka basmati

10
Sałata balsamico z orzechami

Sałata balsamico z orzechami

10
Placki z mąki groszkowej

Placki z mąki groszkowej

10
Makaron kokosowo-gruszkowy na ostro

Makaron kokosowo-gruszkowy na ostro

11
Kluski Indian Zuni

Kluski Indian Zuni

10
Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

9
Zupa strączkowo-dyniowa,

Zupa strączkowo-dyniowa,

7
Szarlotka z jagodami goji

Szarlotka z jagodami goji

11
Sałatka z czarnym sezamem

Sałatka z czarnym sezamem

8
Mamałyga z figami i kwiatem pomarańczy

Mamałyga z figami i kwiatem pomarańczy

7
Makaron z sosem awokado

Makaron z sosem awokado

7
Gryczanki z gruszką i morwami

Gryczanki z gruszką i morwami

8
Granola z gorącymi malinami

Granola z gorącymi malinami

9
Bób ze słonecznikiem

Bób ze słonecznikiem

9
Biały ryż z dynią

Biały ryż z dynią

9
Placek rabarbarowo-daktylowy

Placek rabarbarowo-daktylowy

7
Placek kukurydziany z warzywami

Placek kukurydziany z warzywami

9
Naleśniki różane

Naleśniki różane

8
Muffiny orkiszowe z żurawiną

Muffiny orkiszowe z żurawiną

7
Zupa szpargowo-soczewicowa

Zupa szpargowo-soczewicowa

8
Wiosenne pierogi z botwinką

Wiosenne pierogi z botwinką

8
Razowe ciastka śliwkowe

Razowe ciastka śliwkowe

7
Piernik orkiszowy

Piernik orkiszowy

8
Fasolka w zielonym sosie

Fasolka w zielonym sosie

7
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

11
Biały ryż z małżami i ananasem

Biały ryż z małżami i ananasem

6
Zupa z karpia

Zupa z karpia

8
Wystrzałowe marchewki

Wystrzałowe marchewki

9
Wiosenny kurczak

Wiosenny kurczak

9
Wermiszel na słodko

Wermiszel na słodko

8
Tosty francuskie z plastrami pomarańczy w czekoladzie

Tosty francuskie z plastrami pomarańczy w czekoladzie

8
Tort piernikowo - pomarańczowy

Tort piernikowo - pomarańczowy

10
Świąteczne ciasto drożdżowe z bakaliami

Świąteczne ciasto drożdżowe z bakaliami

8
Świąteczne ciasto bakaliowe

Świąteczne ciasto bakaliowe

8
Świąteczne ciasteczka z suszonymi owocami pachnące wanilią

Świąteczne ciasteczka z suszonymi owocami pachnące wanilią

8
Świąteczne ciasteczka gwiazdeczki

Świąteczne ciasteczka gwiazdeczki

19
Świąteczna herbatka z rodzynkami

Świąteczna herbatka z rodzynkami

8
Śledź pod świąteczną kołderką

Śledź pod świąteczną kołderką

17
Sezamki

Sezamki

8
Sałatka ze słonecznikiem

Sałatka ze słonecznikiem

7
Pulpeciki warzywno-tuńczykowe

Pulpeciki warzywno-tuńczykowe

8
Pudding ryżowy z rodzynkami i orzechami nerkowca

Pudding ryżowy z rodzynkami i orzechami nerkowca

6
Pomidorki cherry nadziewane pastą z tuńczyka

Pomidorki cherry nadziewane pastą z tuńczyka

8
Pierogi z makiem i suszonymi śliwkami

Pierogi z makiem i suszonymi śliwkami

8
Pierogi z makiem i sosem waniliowym

Pierogi z makiem i sosem waniliowym

8
Piernik staropolski

Piernik staropolski

8
Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie

10
Piernik bezglutenowy z powidłami

Piernik bezglutenowy z powidłami

16
Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

8
Pasta noworoczna

Pasta noworoczna

7
Pancakes z rodzynkami i żurawiną

Pancakes z rodzynkami i żurawiną

9
Oryginalne tagliatelle z orzeszkami pini

Oryginalne tagliatelle z orzeszkami pini

7
Norymberskie pierniczki

Norymberskie pierniczki

11
Muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

6
Muffiny

Muffiny

8
Mieszanka orzechowa

Mieszanka orzechowa

8
Marchewkowe barfi z bakaliami

Marchewkowe barfi z bakaliami

9
Makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec krucho-drożdżowy

9
Kuskus z fasolką szparagową, ananasem, czerwoną cebulą i pestkami dyni

Kuskus z fasolką szparagową, ananasem, czerwoną cebulą i pestkami dyni

8
Kuskus z bakaliami

Kuskus z bakaliami

28
Kruszonka śliwkowa z orzechami

Kruszonka śliwkowa z orzechami

7
Korzenno-miodowa rolada biszkoptowa z kremem z masła, serka mascarpone i suszonych owoców

Korzenno-miodowa rolada biszkoptowa z kremem z masła, serka mascarpone i suszonych owoców

8
Kolorowa sałatka z orzechami

Kolorowa sałatka z orzechami

10
Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

9
Keks bananowy z migdałami i krówkami

Keks bananowy z migdałami i krówkami

8
Kasza jaglana zapiekana z bakaliami

Kasza jaglana zapiekana z bakaliami

8
Jabłka korzenne pod lekką pierzynką

Jabłka korzenne pod lekką pierzynką

6
Florentyńskie ciasteczka

Florentyńskie ciasteczka

9
Fikuśne, bezglutenowe, ciasto dyniowe

Fikuśne, bezglutenowe, ciasto dyniowe

7
Cynamonowiec z bakaliami

Cynamonowiec z bakaliami

9
Ciasto orzechowo - czekoladowe

Ciasto orzechowo - czekoladowe

10
Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

7
Ciasto marchewkowe pod śmietankową pierzynką

Ciasto marchewkowe pod śmietankową pierzynką

12
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

7
Ciasto czekoladowe z kremem kawowym i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym i malinami

12
Ciastka otrębowe z miodem, suszoną żurawiną i czekoladą

Ciastka otrębowe z miodem, suszoną żurawiną i czekoladą

8
Ciasteczka cytrynowo-migdałowe

Ciasteczka cytrynowo-migdałowe

10
Chlebek cukiniowy z orzechami i rodzynkami

Chlebek cukiniowy z orzechami i rodzynkami

8
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

7
Burger z migdałów, słonecznika i orzeszków

Burger z migdałów, słonecznika i orzeszków

7
Biscotti

Biscotti

7
Bigos

Bigos

7
Białe ciasto z bakaliami

Białe ciasto z bakaliami

8
Banany smażone w wiórkach kokosa

Banany smażone w wiórkach kokosa

11
Bakaliowe kasztanki

Bakaliowe kasztanki

14
Bakalie w roli głównej, czyli wigilijny kompot

Bakalie w roli głównej, czyli wigilijny kompot

8
Babeczki renifery Rudolfy

Babeczki renifery Rudolfy

10
Amarantusik

Amarantusik

8
Wafle karobowe

Wafle karobowe

9
Soczewica z boczniakami

Soczewica z boczniakami

8
Sałatka z soczewicą Dupuy

Sałatka z soczewicą Dupuy

8
Placuszki z fasolki mung

Placuszki z fasolki mung

9
Pascha Wielkanocna z kardmonem

Pascha Wielkanocna z kardmonem

7
Naleśniki orkiszowo-gryczane

Naleśniki orkiszowo-gryczane

11
Mus morelowy

Mus morelowy

8
Zielona quinoa

Zielona quinoa

7
Płatki jęczmienne z ananasem

Płatki jęczmienne z ananasem

6
Pstrąg ze śliwkami i owczym serem

Pstrąg ze śliwkami i owczym serem

11
Orkisz czosnkowy z kiełkami

Orkisz czosnkowy z kiełkami

6
Omlet kasztanowy z syropem klonowym

Omlet kasztanowy z syropem klonowym

7
Deser serowy z morwami

Deser serowy z morwami

5
Buraki z żurawiną

Buraki z żurawiną

6
Strucla z makiem (makowiec)

Strucla z makiem (makowiec)

6
Pikantna sałatka mandarynkowa

Pikantna sałatka mandarynkowa

8
Smażony ryż (Bhat Bhaja)

Smażony ryż (Bhat Bhaja)

11
Deser ryżowy na mleku (Payesh)

Deser ryżowy na mleku (Payesh)

6
Czerwona soczewica po indyjsku (Masoor dal)

Czerwona soczewica po indyjsku (Masoor dal)

20
Curry rybne (Macher Jhol)

Curry rybne (Macher Jhol)

8
Żur

Żur

7
Zupa-krem z dyni

Zupa-krem z dyni

9
Zupa zimowa

Zupa zimowa

11
Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

7
Zimowe warzywa z płatkami

Zimowe warzywa z płatkami

7
Zapiekanka amarantusowa z warzywami

Zapiekanka amarantusowa z warzywami

8
Warzywa z sezamem

Warzywa z sezamem

5
Tortilla

Tortilla

11
Soja zapiekana w sosie beszamelowym

Soja zapiekana w sosie beszamelowym

7
Soczewica w sosie imbirowo-cytrynowym

Soczewica w sosie imbirowo-cytrynowym

8
Sałatka z quinoa

Sałatka z quinoa

7
Sałatka z młodej cukinii

Sałatka z młodej cukinii

9
Sałatka z kozim serem

Sałatka z kozim serem

9
Sałatka z czerwonym ryżem

Sałatka z czerwonym ryżem

8
Sałatka z buraków z orzechami

Sałatka z buraków z orzechami

8
Sałatka śródziemnomorska z kus kus

Sałatka śródziemnomorska z kus kus

8
Ryż ze szpinakiem

Ryż ze szpinakiem

7
Ryż w curry z orzechami nerkowca

Ryż w curry z orzechami nerkowca

7
Ryż na słodko-kwaśno

Ryż na słodko-kwaśno

8
Ryż na słodko z bakaliami i bananami

Ryż na słodko z bakaliami i bananami

6
Ryż czarny z kiełkami

Ryż czarny z kiełkami

6
Różowy ryż

Różowy ryż

7
Risotto jarskie na ostro

Risotto jarskie na ostro

8
Płatki jaglane z kasztanami

Płatki jaglane z kasztanami

10
Płatki z jagodami

Płatki z jagodami

10
Płatki z grzybami mung

Płatki z grzybami mung

7
Płatki prażone z malinami

Płatki prażone z malinami

10
Pudding z kaszy jaglanej

Pudding z kaszy jaglanej

9
Potrawka z fasolką Kidney

Potrawka z fasolką Kidney

7
Posypka kokosowa

Posypka kokosowa

10
Poranna owsianka

Poranna owsianka

10
Podstawowa pasta z soczewicy

Podstawowa pasta z soczewicy

8
Pierożki gryczane z twarogiem i orzechami

Pierożki gryczane z twarogiem i orzechami

10
Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

8
Pierogi z grzybami shiitake

Pierogi z grzybami shiitake

7
Piernik orkiszowy z jabłkiem

Piernik orkiszowy z jabłkiem

6
Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

7
Pełnoziarniste risotto z cukinią

Pełnoziarniste risotto z cukinią

8
Penne z sosem pomidorowo-grzybowym

Penne z sosem pomidorowo-grzybowym

6
Pasta z zielonego grochu

Pasta z zielonego grochu

8
Pasta z orzechów laskowych

Pasta z orzechów laskowych

20
Omlety kukurydziane

Omlety kukurydziane

12
Naleśniki orkiszowe z awokado

Naleśniki orkiszowe z awokado

9
Młoda kapusta z rodzynkami

Młoda kapusta z rodzynkami

8
Musli zbożowe ze słonecznikiem

Musli zbożowe ze słonecznikiem

9
Marmolada śliwkowo-imbirowa

Marmolada śliwkowo-imbirowa

32
Kutia

Kutia

7
Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami

7
Krupnik

Krupnik

8
Kotleciki z fasoli

Kotleciki z fasoli

8
Kotleciki warzywne

Kotleciki warzywne

7
Kleik ryżowy z migdałami i pyłkiem kwiatowym

Kleik ryżowy z migdałami i pyłkiem kwiatowym

6
Keks

Keks

6
Kasza jęczmienna z grzybami

Kasza jęczmienna z grzybami

6
Kasza jaglana z morelami

Kasza jaglana z morelami

7
Kasza gryczana palona

Kasza gryczana palona

7
Jabłka z otrębami na ciepło

Jabłka z otrębami na ciepło

9
Jabłka pieczone z figami

Jabłka pieczone z figami

6
Hummus

Hummus

5
Halawa

Halawa

6
Granola

Granola

9
Gotowany orkisz

Gotowany orkisz

7
Gomasio

Gomasio

9
Fasolka szparagowa z czarnym sezamem

Fasolka szparagowa z czarnym sezamem

8
Fasolka czarna

Fasolka czarna

7
Fasolka adzuki z rodzynkami i jabłkami

Fasolka adzuki z rodzynkami i jabłkami

8
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

6
Dosa - indyjskie naleśniki z fasolką mung

Dosa - indyjskie naleśniki z fasolką mung

24
Deser ryżowy z migdałami

Deser ryżowy z migdałami

6
Deser morelowy

Deser morelowy

11
Deser bananowo - migdałowy

Deser bananowo - migdałowy

7
Dal - soczewica curry

Dal - soczewica curry

4
Daktylowy sos

Daktylowy sos

11
Czarna soczewica na gęsto

Czarna soczewica na gęsto

11
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

9
Ciastka owsiane z bakaliami

Ciastka owsiane z bakaliami

8
Ciasteczka z tahiną

Ciasteczka z tahiną

7
Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

7
Ciasteczka otrębowe

Ciasteczka otrębowe

8
Ciasteczka orkiszowe

Ciasteczka orkiszowe

11
Ciasteczka kawowe

Ciasteczka kawowe

9
Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

8
Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami

7
Babka herbaciana

Babka herbaciana

9
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet