Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchnigotujwstylueko.plPolubione

Wybierz szefa kuchni:

Zobacz:
Wszystkie (606)
Zobacz:
Przepisy (212)
Zobacz:
Artykuły (394)
Przeglądasz:
Polubione (251)
Zobacz:
Komentarze (27)
zobacz polubione zobacz komentarze

gotujwstylueko.pl

Otrzymano:
Zobacz:
Wszystkie (606)
Zobacz:
Przepisy (212)
Zobacz:
Artykuły (394)
Przeglądasz:
Polubione (251)
Zobacz:
Komentarze (27)
Zupa grzybowo kalafiorowa z miso

Zupa grzybowo kalafiorowa z miso

10
Konfitura brzoskwiniowa

Konfitura brzoskwiniowa

8
Krem z pomidorów i pieczonej papryki

Krem z pomidorów i pieczonej papryki

10
Rogale śniadaniowe

Rogale śniadaniowe

10
Kardamonowe róże z cynamonem

Kardamonowe róże z cynamonem

9
Świąteczna sałatka jarzynowa z topinamburem

Świąteczna sałatka jarzynowa z topinamburem

15
Ślimak - pszenny chleb ze szpinakiem

Ślimak - pszenny chleb ze szpinakiem

11
Muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

9
Spaghetti orkiszowe w grzybowym sosie z miso

Spaghetti orkiszowe w grzybowym sosie z miso

6
Surówka z topinamburem

Surówka z topinamburem

18
Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

6
Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

12
Korzenne ciasteczka z karmelem

Korzenne ciasteczka z karmelem

14
Chleb z naczynia żaroodpornego

Chleb z naczynia żaroodpornego

8
Powidła morelowe z kardamonem

Powidła morelowe z kardamonem

9
Kotlety pieczarkowe bezglutenowe

Kotlety pieczarkowe bezglutenowe

9
Gołąbki z patelni

Gołąbki z patelni

8
Pizza czerwona, pizza biała

Pizza czerwona, pizza biała

6
Naleśniki z cukinią i serem feta

Naleśniki z cukinią i serem feta

9
Zupa z pieczonych młodych marchewek z batatem

Zupa z pieczonych młodych marchewek z batatem

9
Syrop lawendowy

Syrop lawendowy

20
Aromatyczna galaretka z czarnej porzeczki

Aromatyczna galaretka z czarnej porzeczki

7
Pieczony łosoś z czerwonym pesto i sałatką z pomidorów i grzankami

Pieczony łosoś z czerwonym pesto i sałatką z pomidorów i grzankami

7
Tagliatelle z pesto Calabrese

Tagliatelle z pesto Calabrese

9
Szakszuka z wędzonym tofu

Szakszuka z wędzonym tofu

10
Młoda kapusta lub pekińska z kimchi i tofu

Młoda kapusta lub pekińska z kimchi i tofu

6
Błonnikowe tortille z wegańskim pasztetem na ciepło lub zimno z dipem chrzanowym

Błonnikowe tortille z wegańskim pasztetem na ciepło lub zimno z dipem chrzanowym

7
Rosół z piersi kurczaka z porem i ryżowym makaronem

Rosół z piersi kurczaka z porem i ryżowym makaronem

11
Kiszone zielone mirabelki a'la oliwki

Kiszone zielone mirabelki a'la oliwki

11
Wiśnianka z grzankami

Wiśnianka z grzankami

14
Bób kiszony

Bób kiszony

16
Nalewka z mirabelek

Nalewka z mirabelek

15
Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

8
Pita z oliwą ziołową

Pita z oliwą ziołową

7
Ciasto jogurtowe z mąką z pestek dyni

Ciasto jogurtowe z mąką z pestek dyni

6
Jesienna owsianka

Jesienna owsianka

6
Ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami

10
Sałatka z romanesco z kwiatami juki

Sałatka z romanesco z kwiatami juki

17
Nalewka czereśniowa

Nalewka czereśniowa

16
Rozgrzewająca jesienna tapioka z cynamonowo - karmelowymi nitkami

Rozgrzewająca jesienna tapioka z cynamonowo - karmelowymi nitkami

11
Gruszki pieczone faszerowane orzechami

Gruszki pieczone faszerowane orzechami

12
Placuszki jaglane z syropem imbirowym

Placuszki jaglane z syropem imbirowym

7
Zupa krem pietruszkowo - selerowa

Zupa krem pietruszkowo - selerowa

7
Surówka z owoców egzotycznych

Surówka z owoców egzotycznych

8
Koktajlowa jagodzianka z nutą lawendy

Koktajlowa jagodzianka z nutą lawendy

14
Porzeczkowo - kokosowa rozpusta

Porzeczkowo - kokosowa rozpusta

14
Arbuzada na upały

Arbuzada na upały

11
Sałatka owocowa pod owsianą kruszonką

Sałatka owocowa pod owsianą kruszonką

11
Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami

Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami

6
Sałata z mini kiwi – post dr. Dąbrowskiej

Sałata z mini kiwi – post dr. Dąbrowskiej

6
Serek wiejski z borówkami i granatem

Serek wiejski z borówkami i granatem

6
Mini serniczki z makaronem zero waste

Mini serniczki z makaronem zero waste

13
Spaghetti z buraczanym pesto

Spaghetti z buraczanym pesto

6
Pasztet ze świeżych ryb

Pasztet ze świeżych ryb

16
Makaron z duszoną dynią

Makaron z duszoną dynią

10
Tagliatelle z kurczakiem w sosie pomidorowym

Tagliatelle z kurczakiem w sosie pomidorowym

4
Spaghetti z pesto i suszonymi pomidorami

Spaghetti z pesto i suszonymi pomidorami

10
Spaghetti Alce Nero z malinami

Spaghetti Alce Nero z malinami

5
Parówkowo makaronowe ośmiorniczki na pomidorowym sosie

Parówkowo makaronowe ośmiorniczki na pomidorowym sosie

8
Makaron tagliatelle w sosie cukiniowym

Makaron tagliatelle w sosie cukiniowym

6
Lasagne z topinamburem w cytrynowym sosie

Lasagne z topinamburem w cytrynowym sosie

12
Spaghetti z warzywami po prowansalsku

Spaghetti z warzywami po prowansalsku

5
Makaron tagliatelle z kurczakiem i dynia

Makaron tagliatelle z kurczakiem i dynia

4
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

7
Tagliatelle w jesiennych smakach

Tagliatelle w jesiennych smakach

8
Lasagne z brokułem i łososiem

Lasagne z brokułem i łososiem

12
Wegańskie spaghetti ze szpinakiem w migdałowym sosie

Wegańskie spaghetti ze szpinakiem w migdałowym sosie

6
Kurki duszone w śmietanie

Kurki duszone w śmietanie

7
Ratatouille post dr. Dąbrowskiej

Ratatouille post dr. Dąbrowskiej

6
Kaszka na mleku z mini kiwi

Kaszka na mleku z mini kiwi

7
Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

2
Tagliatelle z mielonymi grzybami

Tagliatelle z mielonymi grzybami

10
Tagliatelle z kurczakiem i bakłażanem

Tagliatelle z kurczakiem i bakłażanem

6
Makaron we własnym pesto i orzeszkami pinii

Makaron we własnym pesto i orzeszkami pinii

4
Ciasto czekoladowo-korzenne

Ciasto czekoladowo-korzenne

8
Zapiekanka szwajcarska Alpenmagronen  z Alce Nero

Zapiekanka szwajcarska Alpenmagronen z Alce Nero

13
Tofurnik z wiśniami

Tofurnik z wiśniami

6
Ciasteczka z siemienia lnianego

Ciasteczka z siemienia lnianego

14
Jabłka kiszone z przyprawami korzennymi

Jabłka kiszone z przyprawami korzennymi

8
Zupa selerowa z pieczarkami

Zupa selerowa z pieczarkami

14
Placuszki z ciasta ziemniaczanego

Placuszki z ciasta ziemniaczanego

18
Babka ucierana z budyniem śmietankowym

Babka ucierana z budyniem śmietankowym

12
Rogaliki z ciasta serowo-drożdżowego

Rogaliki z ciasta serowo-drożdżowego

14
Sałatka makaronowa z szynką i warzywami

Sałatka makaronowa z szynką i warzywami

15
 Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

12
Muffiny z brzoskwiniami i czekoladą

Muffiny z brzoskwiniami i czekoladą

16
Chleb pszenny

Chleb pszenny

12
Ciasteczka z jabłkami w piwnym cieście

Ciasteczka z jabłkami w piwnym cieście

16
Sałatka z kalafiora i brokułów

Sałatka z kalafiora i brokułów

14
Kotlety mielone w sezamie

Kotlety mielone w sezamie

12
Zawijasy z ciasta francuskiego z makiem

Zawijasy z ciasta francuskiego z makiem

10
Pasta z siemienia lnianego

Pasta z siemienia lnianego

15
Tahini z siemienia lnianego

Tahini z siemienia lnianego

13
Truskawkowe koperty

Truskawkowe koperty

6
Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

6
Romanesco w kremowym sosie z makaronem konjac

Romanesco w kremowym sosie z makaronem konjac

14
Pizza

Pizza

5
Cytrynowy raj

Cytrynowy raj

5
Naleśniki

Naleśniki

5
Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

8
 Kakaowe gofry

Kakaowe gofry

12
Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

10
Chłodnik z pomidorów i papryki

Chłodnik z pomidorów i papryki

14
 Pierożki z ciasta ziemniaczanego

Pierożki z ciasta ziemniaczanego

16
Omlet z cebulą i marynowaną papryką

Omlet z cebulą i marynowaną papryką

14
Babka czekoladowo-bananowa

Babka czekoladowo-bananowa

14
Czekoladowo truskawkowy torcik

Czekoladowo truskawkowy torcik

7
Prosty chlebek

Prosty chlebek

6
Pikantne ciasteczka ziołowe z Alce Nero

Pikantne ciasteczka ziołowe z Alce Nero

8
Pizza z mozzarellą, pieczarkami i pomidorami

Pizza z mozzarellą, pieczarkami i pomidorami

9
Słodka pizza z  Alce Nero

Słodka pizza z Alce Nero

12
Śledzie w sosie słodko kwaśnym

Śledzie w sosie słodko kwaśnym

14
Kaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym

Kaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym

12
Makaron z ciecierzycą po włosku

Makaron z ciecierzycą po włosku

14
Kaszka z samopszy na mleku

Kaszka z samopszy na mleku

10
Makaronowe kapelusze w sosie truskawkowym z odżywką białkową

Makaronowe kapelusze w sosie truskawkowym z odżywką białkową

12
Ocet grzybowy z ziołami

Ocet grzybowy z ziołami

22
Brownie daktylowe fit bez cukru

Brownie daktylowe fit bez cukru

11
Kruche ciastka orkiszowe z maszynki

Kruche ciastka orkiszowe z maszynki

8
Gulasz dyniowy z tofu i masłem shea

Gulasz dyniowy z tofu i masłem shea

10
Nalewka żurawinowa

Nalewka żurawinowa

14
Ocet żurawinowy z nutą różaną

Ocet żurawinowy z nutą różaną

22
Ocet lawendowy dla zdrowia i urody

Ocet lawendowy dla zdrowia i urody

14
Przyprawa piernikowa

Przyprawa piernikowa

11
Mus czekoladowy - keto deser

Mus czekoladowy - keto deser

12
Koktajl dla kibica

Koktajl dla kibica

12
Nalewka lawendowa na sen

Nalewka lawendowa na sen

12
Bezglutenowa stefanka z kremem jaglanym

Bezglutenowa stefanka z kremem jaglanym

18
Ocet na wzmocnienie serca i oczyszczenie krwi

Ocet na wzmocnienie serca i oczyszczenie krwi

15
Ocet jabłkowy z bananem i syropem z mniszka

Ocet jabłkowy z bananem i syropem z mniszka

7
Pasztet z pieczarek

Pasztet z pieczarek

8
Nalewka z pestek papai (zdrowotna)

Nalewka z pestek papai (zdrowotna)

8
Ocet na odporność i wzmocnienie na miodzie

Ocet na odporność i wzmocnienie na miodzie

15
Ocet z szałwii lekarskiej

Ocet z szałwii lekarskiej

10
Domowe pierogi z serem i skórką pomarańczową

Domowe pierogi z serem i skórką pomarańczową

14
Kotleciki dyniowo-jaglane

Kotleciki dyniowo-jaglane

10
Czekoladowe semifreddo z puree z truskawek i chilli

Czekoladowe semifreddo z puree z truskawek i chilli

9
Makaron z masłem Shea i rydzami

Makaron z masłem Shea i rydzami

8
Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

18
Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

20
Kiszona marchewka z kurkumą i rodzynkami

Kiszona marchewka z kurkumą i rodzynkami

20
Kiszona kapusta (domowy sposób zmechanizowany mojego męża)

Kiszona kapusta (domowy sposób zmechanizowany mojego męża)

21
Zupa z dyni nelson

Zupa z dyni nelson

8
Świąteczny kompot ze skórek jabłek z żurawiną

Świąteczny kompot ze skórek jabłek z żurawiną

11
Grzaniec z cydru z jabłkiem

Grzaniec z cydru z jabłkiem

8
Chili con carne  (specjalność mojego męża)

Chili con carne (specjalność mojego męża)

20
Jaglany pudding czekoladowy z aromatem pomarańczy

Jaglany pudding czekoladowy z aromatem pomarańczy

9
Pyszne naleśniki z masłem Shea

Pyszne naleśniki z masłem Shea

8
Ślimaczki francuskie z masłem Shea

Ślimaczki francuskie z masłem Shea

9
Buraczki kiszone z trawą cytrynową

Buraczki kiszone z trawą cytrynową

19
Zimowa sałatka na ciepło z falafelem

Zimowa sałatka na ciepło z falafelem

9
Ciasto dyniowe z masłem shea

Ciasto dyniowe z masłem shea

7
Zupa dyniowa z krewetkami

Zupa dyniowa z krewetkami

12
SIRT mleko gryczano-daktylowe

SIRT mleko gryczano-daktylowe

9
Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte

15
Pesto pietruszkowe z migdałami

Pesto pietruszkowe z migdałami

18
Wino pietruszkowe św. Hildegardy regenerujące organizm

Wino pietruszkowe św. Hildegardy regenerujące organizm

19
Zielony sok- jesienna moc

Zielony sok- jesienna moc

17
Świąteczna sałatka jarzynowa

Świąteczna sałatka jarzynowa

13
Dynia pieczona na słodko

Dynia pieczona na słodko

10
Kakaowe pierogi z dynią i twarogiem

Kakaowe pierogi z dynią i twarogiem

15
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

29
Krewetkowe risotto z jabłkiem

Krewetkowe risotto z jabłkiem

10
Sałata rzymska z miechunką i serem ricotta

Sałata rzymska z miechunką i serem ricotta

13
Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

10
Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy

9
Czeko śliwka tak jak nutella

Czeko śliwka tak jak nutella

13
Pyszny wegetariański schabowy

Pyszny wegetariański schabowy

14
Makaron tagliatelle z sosem dyniowym

Makaron tagliatelle z sosem dyniowym

8
Chili z batata z pieczonym bakłażanem

Chili z batata z pieczonym bakłażanem

8
Krem z cieciorki z chipsem z kalarepy

Krem z cieciorki z chipsem z kalarepy

8
Ciasteczka imbirowe bezglutenowe w 20 minut

Ciasteczka imbirowe bezglutenowe w 20 minut

14
Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

14
Kurczak w cytrusach

Kurczak w cytrusach

12
Quinoa z brokułem i boczniakami

Quinoa z brokułem i boczniakami

17
Makaron penne z maślakami

Makaron penne z maślakami

9
Babeczki kukurydziane z jabłkami i inuliną

Babeczki kukurydziane z jabłkami i inuliną

9
Bochenek chleba z semoliny

Bochenek chleba z semoliny

8
Zuccini alla poverella

Zuccini alla poverella

9
Pudding chia z musem mango i owocami

Pudding chia z musem mango i owocami

9
Grzyby leśne ze śmietaną

Grzyby leśne ze śmietaną

9
Sałatka ze smażonym tofu i jogurtowym sosem

Sałatka ze smażonym tofu i jogurtowym sosem

10
Zielone curry na mleczku kokosowym

Zielone curry na mleczku kokosowym

9
Śliwki węgierki z malinami pod  bezglutenową kruszonką

Śliwki węgierki z malinami pod bezglutenową kruszonką

8
Śniadaniowe smoothie bowl

Śniadaniowe smoothie bowl

8
Sałatka ze szpinakiem, burakiem i brzoskwinią

Sałatka ze szpinakiem, burakiem i brzoskwinią

8
Goji & chia bowlcake z bananem i orzeszkami ziemnymi

Goji & chia bowlcake z bananem i orzeszkami ziemnymi

5
Owsianka czekoladowa na leniwe jesienne poranki

Owsianka czekoladowa na leniwe jesienne poranki

6
Ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami

8
Ciasto z kremową masą dyniową

Ciasto z kremową masą dyniową

10
Ciasto wegańskie ptasie mleczko

Ciasto wegańskie ptasie mleczko

9
Cynamonowe jabłka pod owsianą kruszonką

Cynamonowe jabłka pod owsianą kruszonką

7
Owsianka z otrębami owsianymi i lnem

Owsianka z otrębami owsianymi i lnem

8
Zdrowe batony z kremową masą

Zdrowe batony z kremową masą

11
Sałatka z cukinią i tuńczykiem

Sałatka z cukinią i tuńczykiem

16
Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

11
Cukinia z kiełbasą

Cukinia z kiełbasą

13
Naleśniki z mąki quinoa

Naleśniki z mąki quinoa

9
Duszona dynia z kapustą

Duszona dynia z kapustą

8
Placki cukiniowo-ziemniaczane

Placki cukiniowo-ziemniaczane

9
Prosta zupa - curry kokosowe

Prosta zupa - curry kokosowe

5
Kokosowa panna cotta

Kokosowa panna cotta

5
Watalapam-lankijski pudding kokosowy

Watalapam-lankijski pudding kokosowy

5
Chipsy z pomidora

Chipsy z pomidora

15
Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

15
Tarta marchew z cytryną i oliwą

Tarta marchew z cytryną i oliwą

16
Gofry z mąki gryczanej z nasionami babki jajowatej

Gofry z mąki gryczanej z nasionami babki jajowatej

14
Risotto z domowym pesto z rukoli z parmezanem

Risotto z domowym pesto z rukoli z parmezanem

15
Owsiane ciasteczka od serca

Owsiane ciasteczka od serca

10
Batony pełne minerałów

Batony pełne minerałów

13
Czekoladowe muffiny z czerwonej fasoli

Czekoladowe muffiny z czerwonej fasoli

11
Zupa grzybowa z ciecierzycą

Zupa grzybowa z ciecierzycą

15
Krem z dyni

Krem z dyni

17
Delikatny sernik z rosą na herbatnikach.

Delikatny sernik z rosą na herbatnikach.

16
Naleśniki

Naleśniki

13
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

13
Makaron z porem i boczkiem

Makaron z porem i boczkiem

15
Owoce duszone w Ghee z jaglaną - rozgrzewające

Owoce duszone w Ghee z jaglaną - rozgrzewające

18
Jaja ze szpinakiem

Jaja ze szpinakiem

24
Babeczki pomarańczowe

Babeczki pomarańczowe

27
Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

13
Duszone pieczarki z brukselką w Ghee

Duszone pieczarki z brukselką w Ghee

18
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

16
Moje Sushi-Maki

Moje Sushi-Maki

19
 Pancakes

Pancakes

8
Cavatelli szpinakowe z sosem mięsnym

Cavatelli szpinakowe z sosem mięsnym

15
Zupa krem marchewkowa z Chianti

Zupa krem marchewkowa z Chianti

17
Piernikowe jaglane naleśniki

Piernikowe jaglane naleśniki

14
Pełnoziarniste pierogi z marchewką i cieciorką

Pełnoziarniste pierogi z marchewką i cieciorką

11
Domowa przyprawa korzenna - lek na wątrobę

Domowa przyprawa korzenna - lek na wątrobę

19
Makowa jaglanka

Makowa jaglanka

18
Wegańska pasta imbirowo-batatowa

Wegańska pasta imbirowo-batatowa

11
Wegańskie brownie z jagodami goji bez cukru

Wegańskie brownie z jagodami goji bez cukru

14
Jednoporcjowy raw marchewkowiec

Jednoporcjowy raw marchewkowiec

11
Kotleciki curry z kiszonej kapusty z czarnuszką

Kotleciki curry z kiszonej kapusty z czarnuszką

16
Kolorowa sałatka z kaszy jaglanej i warzyw

Kolorowa sałatka z kaszy jaglanej i warzyw

19
Biała fasola po bretońsku

Biała fasola po bretońsku

13
Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

14
Sos ogórkowy

Sos ogórkowy

11
Koktajl z kiwi

Koktajl z kiwi

13
Sok z jagód

Sok z jagód

14
Zupa krem z batatów i kokosa

Zupa krem z batatów i kokosa

19
Babeczki z orzeszkami

Babeczki z orzeszkami

23
Słodka babeczka bez cukru z kremem -„kandydatka na Miss Babeczki 2015”

Słodka babeczka bez cukru z kremem -„kandydatka na Miss Babeczki 2015”

7
Pomarańczowa babeczka pod rozpustnym kremem  czyli słodka kandydatka na Miss Babeczki 2015

Pomarańczowa babeczka pod rozpustnym kremem czyli słodka kandydatka na Miss Babeczki 2015

14
Babeczki kokosowo-kakaowe z kokosową bitą śmietaną

Babeczki kokosowo-kakaowe z kokosową bitą śmietaną

7
Obłędne babeczki marchewkowo-orzechowe - Miss Babeczki 2015

Obłędne babeczki marchewkowo-orzechowe - Miss Babeczki 2015

17
Keks ryżowy

Keks ryżowy

16
Czarna baba

Czarna baba

19
Dziecinnie prosta babka drożdzowa

Dziecinnie prosta babka drożdzowa

13
Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio

Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio

37
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet