Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyMelisaPolubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Koktajl pietruszkowo-jabłkowy

Koktajl pietruszkowo-jabłkowy

Edyta Knapik
10 6 5 min
Zielona owsianka

Zielona owsianka

Edyta Knapik
11 7 15 min
Migdałowe ciasto marchewkowe z jagodami goji

Migdałowe ciasto marchewkowe z jagodami goji

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 7 50 min
Zupa jarzynowa z pak choi ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Zupa jarzynowa z pak choi ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Dorota Rozbicka
15 11 45 min
Koktajl bananowy z jagodami goji

Koktajl bananowy z jagodami goji

Edyta Knapik
10 6 20 min
Placki ziemniaczane z topinamburem i cząbrem

Placki ziemniaczane z topinamburem i cząbrem

Nikita
13 12 30 min
Serowy sos chrzanowy

Serowy sos chrzanowy

Nikita
12 14 5 min
Sałatka ziemniaczano-szparagowa

Sałatka ziemniaczano-szparagowa

Nikita
11 12 60 min
Owsianka jabłkowa z kaszą jaglaną

Owsianka jabłkowa z kaszą jaglaną

Edyta Knapik
9 6 20 min
Potrawka z indyka ze szparagami i groszkiem

Potrawka z indyka ze szparagami i groszkiem

Nikita
12 13 50 min
Tarta ze szparagami i orzechami włoskimi

Tarta ze szparagami i orzechami włoskimi

Nikita
11 11 75 min
Ocet z kwiatów magnolii

Ocet z kwiatów magnolii

Nikita
11 14 15 min
Pasta z ciecierzycy i pora

Pasta z ciecierzycy i pora

Edyta Knapik
8 6 15 min
Pożywna sałatka z truskawkami i awokado

Pożywna sałatka z truskawkami i awokado

Nikita
13 13 5 min
Deser daktylowy - daktyle z masłem orzechowym

Deser daktylowy - daktyle z masłem orzechowym

FioletoweAparaty
11 9 15 min
Egzotyczna zupa pomidorowa

Egzotyczna zupa pomidorowa

FioletoweAparaty
13 8 45 min
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Jadowita
11 7 90 min
Koktajl z pietruszki

Koktajl z pietruszki

FioletoweAparaty
10 7 10 min
Koktajl z truskawek, banana i buraków

Koktajl z truskawek, banana i buraków

FioletoweAparaty
12 8 10 min
Buraczane naleśniki

Buraczane naleśniki

FioletoweAparaty
10 9 30 min
Lemoniada różano-miętowa

Lemoniada różano-miętowa

Skoter
15 13 10 min
Deser lodowy z żelkami owocowymi Biominki

Deser lodowy z żelkami owocowymi Biominki

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 9 5 min
Orzeźwiający mus z czerwonych pomarańczy

Orzeźwiający mus z czerwonych pomarańczy

Ivi111
8 5 10 min
Pasta twarogowa z czosnkiem niedźwiedzim

Pasta twarogowa z czosnkiem niedźwiedzim

Nikita
12 12 5 min
Kiszony szpinak

Kiszony szpinak

Skoter
16 13 20 min
Czosnek niedźwiedzi kiszony

Czosnek niedźwiedzi kiszony

Nikita
15 17 5 min
Ogórki małosolne z czosnkiem niedźwiedzim

Ogórki małosolne z czosnkiem niedźwiedzim

Nikita
13 13 5 min
Kaszka jaglana z owocami

Kaszka jaglana z owocami

Melisa
13 9 15 min
Panierowane smażone langustynki

Panierowane smażone langustynki

My Little Food Safari
13 11 30 min
Surówka brokułowa z ziarnami

Surówka brokułowa z ziarnami

Nikita
16 16 10 min
Lemoniada świerkowa

Lemoniada świerkowa

Nikita
13 14 15 min
Kaszka jaglana na mleku owsianym z borówkami

Kaszka jaglana na mleku owsianym z borówkami

mariola.mk
10 6 10 min
Soczewica na ciepło z grzybami, natką i młodą marchewką

Soczewica na ciepło z grzybami, natką i młodą marchewką

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 7 30 min
Jajka faszerowane z krewetkami

Jajka faszerowane z krewetkami

Primefrost
12 7 25 min
Kwiatowa sałatka z krewetkami

Kwiatowa sałatka z krewetkami

Primefrost
12 7 15 min
Naleśniki ziołowe z soczewicy z brokułami i pieczarkami

Naleśniki ziołowe z soczewicy z brokułami i pieczarkami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 7 30 min
Zupa warzywna z czerwonym kimchi

Zupa warzywna z czerwonym kimchi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 7 30 min
Grzanki z chleba żytniego z pastą z białej fasoli i rukolą

Grzanki z chleba żytniego z pastą z białej fasoli i rukolą

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 8 10 min
Koktajle pełne żelaza

Koktajle pełne żelaza

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 9 5 min
Chrupki z mlekiem

Chrupki z mlekiem

Paulaa
10 6 5 min
Hummus z białą fasola i burakiem

Hummus z białą fasola i burakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 6 10 min
Odżywczy koktajl z burakiem i dziką różą

Odżywczy koktajl z burakiem i dziką różą

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 9 5 min
Hiszpańska paella z krewetkami

Hiszpańska paella z krewetkami

Primefrost
13 9 60 min
Babeczki orzechowo daktylowe bez pieczenia

Babeczki orzechowo daktylowe bez pieczenia

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 9 20 min
Nocne bułeczki śniadaniowe

Nocne bułeczki śniadaniowe

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 7 40 min
Francuska zupa bouillabaisse z krewetkami

Francuska zupa bouillabaisse z krewetkami

Primefrost
13 7 30 min
Garnuszki chlebowe na patencie

Garnuszki chlebowe na patencie

Ika 1961
11 8 30 min
Szybki barszcz

Szybki barszcz

Barbara Strużyna
13 9 15 min
Kartoflanka z zacierkami i szafranem

Kartoflanka z zacierkami i szafranem

Ika 1961
10 8 40 min
Farbowane jajka hibiskusem

Farbowane jajka hibiskusem

FAMILY
13 9 15 min
Azjatyckie placki z cukinii

Azjatyckie placki z cukinii

FAMILY
15 15 15 min
Całkiem inny sposób na jajka sadzone

Całkiem inny sposób na jajka sadzone

My Little Food Safari
12 15 15 min
Grillowana karkówka w glazurze na bazie dżemu z chili

Grillowana karkówka w glazurze na bazie dżemu z chili

My Little Food Safari
14 14 100 min
Quiche z romanesco i łososiem (bezglutenowe)

Quiche z romanesco i łososiem (bezglutenowe)

Nikita
12 19 90 min
Budyń czekoladowy z owocami

Budyń czekoladowy z owocami

RysioPysio
12 7 30 min
Nalewka wzmacniana na kwiatach magnolii

Nalewka wzmacniana na kwiatach magnolii

Nikita
13 15 20 min
Kanapkowa pasta z fasoli

Kanapkowa pasta z fasoli

Jadowita
14 9 30 min
Krupnik z fenkułem, kaszą jaglaną i chipsami z jarmużu

Krupnik z fenkułem, kaszą jaglaną i chipsami z jarmużu

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 20 min
Sorgo z cytrynowym pesto z jarmużu i pestek dyni

Sorgo z cytrynowym pesto z jarmużu i pestek dyni

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Rolada z dżemem głogowo - malinowym

Rolada z dżemem głogowo - malinowym

Ika 1961
11 10 40 min
Pudding chia z masłem orzechowym

Pudding chia z masłem orzechowym

FioletoweAparaty
10 9 15 min
Grzanki z jajkiem w koszulce i awokado

Grzanki z jajkiem w koszulce i awokado

FioletoweAparaty
11 10 20 min
Pieczona tarta - omlet ze szczypiorkiem i rukolą

Pieczona tarta - omlet ze szczypiorkiem i rukolą

Katarzyna Malewska
13 9 50 min
Sałatka z jajek i pieczarek

Sałatka z jajek i pieczarek

My Little Food Safari
12 14 30 min
Jajko przepiórcze w awokado

Jajko przepiórcze w awokado

My Little Food Safari
13 14 25 min
Polędwiczki wieprzowe nadziewane kiwi i jagodą inkaską

Polędwiczki wieprzowe nadziewane kiwi i jagodą inkaską

My Little Food Safari
14 14 120 min
Romanesco z bułką tartą o smaku pepperoni

Romanesco z bułką tartą o smaku pepperoni

My Little Food Safari
13 14 25 min
Wybuchowe pikantne jaja imprezowe

Wybuchowe pikantne jaja imprezowe

RysioPysio
11 7 25 min
Imprezowe jaja truflowe

Imprezowe jaja truflowe

RysioPysio
12 6 25 min
Szybki barszcz ukraiński - zupa

Szybki barszcz ukraiński - zupa

Barbara Strużyna
17 11 15 min
Sałatka z mango i serem brie

Sałatka z mango i serem brie

Dorota Rozbicka
14 15 20 min
Pączki z pudrem różowym

Pączki z pudrem różowym

Dorota Rozbicka
13 10 50 min
Kanapka z jajkiem na wypasie

Kanapka z jajkiem na wypasie

Dorota Rozbicka
13 16 15 min
Czekoladowe batoniki owsiane z amarantusem

Czekoladowe batoniki owsiane z amarantusem

Dorota Rozbicka
15 15 20 min
Sałatka z tuńczykiem i sorgo

Sałatka z tuńczykiem i sorgo

Dorota Rozbicka
14 15 20 min
Kurczak z miodem i rozmarynem pieczony z ziemniakami

Kurczak z miodem i rozmarynem pieczony z ziemniakami

Dorota Rozbicka
13 9 120 min
Kopytka z batatów dla dzieci

Kopytka z batatów dla dzieci

Dorota Rozbicka
15 15 30 min
Orkiszotto z pesto czerwonym i zieloną fasolką

Orkiszotto z pesto czerwonym i zieloną fasolką

Dorota Rozbicka
14 11 30 min
Koktajl pełen antyoksydantów

Koktajl pełen antyoksydantów

Dorota Rozbicka
12 9 15 min
Pulpety drobiowe z amarantusem

Pulpety drobiowe z amarantusem

Dorota Rozbicka
17 12 100 min
Sos chrzanowy na ciepło z płaskurką

Sos chrzanowy na ciepło z płaskurką

Dorota Rozbicka
14 9 20 min
Napoleonka z popingiem amarantusowym i śliwkowym pudrem

Napoleonka z popingiem amarantusowym i śliwkowym pudrem

Dorota Rozbicka
16 10 100 min
Maska do twarzy z herbatą matcha

Maska do twarzy z herbatą matcha

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 8 5 min
Maska do twarzy z niebieską glinką

Maska do twarzy z niebieską glinką

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 10 0 min
Maseczka z jogurtem i aktywnym węglem

Maseczka z jogurtem i aktywnym węglem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 8 10 min
Domowa pasta do zębów wybielająca

Domowa pasta do zębów wybielająca

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 8 0 min
Zestaw lunchowy z kaszą gryczaną

Zestaw lunchowy z kaszą gryczaną

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 14 20 min
Serniczki z figą

Serniczki z figą

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 17 30 min
Najlepsze buraki

Najlepsze buraki

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 11 50 min
Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 11 0 min
Biszkoptowe pancakes

Biszkoptowe pancakes

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 15 min
Kotlety z kalafiora i kaszy do lunchboxu

Kotlety z kalafiora i kaszy do lunchboxu

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 11 20 min
Czekoladowe muffiny na zdrowych mąkach

Czekoladowe muffiny na zdrowych mąkach

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 7 30 min
Makowiec babci

Makowiec babci

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 7 180 min
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 40 min
Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 6 30 min
Pierogi wigilijne

Pierogi wigilijne

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 8 120 min
Kluski z makiem

Kluski z makiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 7 30 min
Kompot z suszu

Kompot z suszu

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 30 min
Pikantny kapuśniak z soczewicą

Pikantny kapuśniak z soczewicą

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 10 40 min
Krem z kalafiora, czosnku z orzechami włoskimi

Krem z kalafiora, czosnku z orzechami włoskimi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 10 25 min
Kasza pęczak z pieczarkami i miso

Kasza pęczak z pieczarkami i miso

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 8 20 min
Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia

Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 8 10 min
Sałatka z brokułem, awokado, jajem i majonezem czosnkowym

Sałatka z brokułem, awokado, jajem i majonezem czosnkowym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 10 20 min
Cruffins

Cruffins

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 13 160 min
Świąteczny kompot ze skórek jabłek z żurawiną

Świąteczny kompot ze skórek jabłek z żurawiną

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 11 10 min
Grzaniec z cydru z jabłkiem

Grzaniec z cydru z jabłkiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 8 10 min
Jaglany pudding czekoladowy z aromatem pomarańczy

Jaglany pudding czekoladowy z aromatem pomarańczy

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 9 15 min
Koktajl z acerolą

Koktajl z acerolą

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 9 5 min
Zupa z dyni nelson

Zupa z dyni nelson

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 8 20 min
Kruche ciastka orkiszowe z maszynki

Kruche ciastka orkiszowe z maszynki

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 8 60 min
Brownie daktylowe fit bez cukru

Brownie daktylowe fit bez cukru

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Pierniczki orkiszowe świąteczne ( do pudełka)

Pierniczki orkiszowe świąteczne ( do pudełka)

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 7 30 min
Makaron gryczany z krewetkami i jarmużem na ostro

Makaron gryczany z krewetkami i jarmużem na ostro

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 9 20 min
Sałatka z kaszą gryczaną

Sałatka z kaszą gryczaną

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 8 20 min
Kule mocy SIRT

Kule mocy SIRT

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 13 30 min
Wieniec drożdżowy

Wieniec drożdżowy

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 160 min
Zielony koktajl sirtfood

Zielony koktajl sirtfood

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 10 5 min
Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem

Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 11 60 min
Śledzie gajowego z marynowanymi grzybami

Śledzie gajowego z marynowanymi grzybami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 11 20 min
Zielony koktajl 2 sirtfood

Zielony koktajl 2 sirtfood

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 12 5 min
Pączusie z serem ricotta

Pączusie z serem ricotta

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 15 20 min
Tarty z pomidorami na cieście francuskim  z fetą

Tarty z pomidorami na cieście francuskim z fetą

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 8 20 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Czekoladowa gryczanka z malinami i surowym kakao

Czekoladowa gryczanka z malinami i surowym kakao

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 8 5 min
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
18 14 30 min
Pasta z czerwonej fasoli a'la pasztet  z zielonym pieprzem

Pasta z czerwonej fasoli a'la pasztet z zielonym pieprzem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 8 10 min
Kasza jaglana na słodko z orzechami

Kasza jaglana na słodko z orzechami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 9 10 min
Pieczone warzywa z chipsami z jarmużu

Pieczone warzywa z chipsami z jarmużu

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 10 60 min
Gofry z mąki owsianej

Gofry z mąki owsianej

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 8 25 min
Sałata cezara z grillowaną piersią kurczaka i orkiszowymi grzankami

Sałata cezara z grillowaną piersią kurczaka i orkiszowymi grzankami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 8 25 min
Faworki orkiszowe

Faworki orkiszowe

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 12 60 min
Chłopski garnek z pieczarkami

Chłopski garnek z pieczarkami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 30 min
Zielone kaszotto orkiszowe z pesto z pietruszki

Zielone kaszotto orkiszowe z pesto z pietruszki

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 7 30 min
Zupa z zielonych warzyw z grzankami z chleba żytniego pełnoziarnistego na zakwasie

Zupa z zielonych warzyw z grzankami z chleba żytniego pełnoziarnistego na zakwasie

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 7 15 min
Koktajl z nasionami i odżywką białkową

Koktajl z nasionami i odżywką białkową

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 6 5 min
Omlet z serkiem wiejskim

Omlet z serkiem wiejskim

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 6 5 min
Pasztet z soczewicy z liściem laurowym

Pasztet z soczewicy z liściem laurowym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 8 70 min
Koktajl z masłem orzechowym

Koktajl z masłem orzechowym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 10 5 min
Pieczona owsianka o smaku szarlotki

Pieczona owsianka o smaku szarlotki

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 7 30 min
Pieczona owsianka z musem truskawkowym

Pieczona owsianka z musem truskawkowym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 6 30 min
Paszteciki z soczewicy na Wielkanoc

Paszteciki z soczewicy na Wielkanoc

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 9 0 min
Miodowa babka owsiana z pyłkiem kwiatowym

Miodowa babka owsiana z pyłkiem kwiatowym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 13 40 min
Kaszotto gryczane z kolorowymi marchewkami i z cukinią

Kaszotto gryczane z kolorowymi marchewkami i z cukinią

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 15 min
Falafel z zielonym groszkiem i kiszoną cytryną

Falafel z zielonym groszkiem i kiszoną cytryną

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 8 30 min
Prosty chlebek

Prosty chlebek

Anna Gierula
13 6 65 min
Słodka pizza z  Alce Nero

Słodka pizza z Alce Nero

Zielenina
18 12 60 min
Pikantne ciasteczka ziołowe z Alce Nero

Pikantne ciasteczka ziołowe z Alce Nero

Jadowita
13 8 30 min
Pizza z mozzarellą, pieczarkami i pomidorami

Pizza z mozzarellą, pieczarkami i pomidorami

Zielenina
16 9 60 min
Kluseczki serowe z nasionami chia

Kluseczki serowe z nasionami chia

Stokrotka
18 20 20 min
Pizza ze szpinakiem i jajkiem

Pizza ze szpinakiem i jajkiem

Magdalena Nagler - foodmania
14 8 30 min
Wegetariańska pizza

Wegetariańska pizza

Stokrotka
18 16 90 min
Kakaowe ciasteczka z czekoladą

Kakaowe ciasteczka z czekoladą

Stokrotka
19 20 40 min
Pomidorowe naleśniki ze szpinakiem i parmezanem

Pomidorowe naleśniki ze szpinakiem i parmezanem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 20 0 min
Śledzie w majonezowym sosie

Śledzie w majonezowym sosie

Bożena1960
19 19 60 min
Bułeczki orkiszowo - ryżowe

Bułeczki orkiszowo - ryżowe

dorotaR
19 13 180 min
Makaron gryczany z brokułem, sosem pomidorowym i słonecznikiem

Makaron gryczany z brokułem, sosem pomidorowym i słonecznikiem

wegeweda
16 14 35 min
Mus witaminowy

Mus witaminowy

Melisa
15 13 10 min
Delikatne kotleciki z awokado i jagłą

Delikatne kotleciki z awokado i jagłą

Paulina Jasińska
16 15 30 min
Owsianka makowa :)

Owsianka makowa :)

Zdrowie na języku
24 18 20 min
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :)

Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :)

Zdrowie na języku
24 16 90 min
Ostre, pieczone orzeszki

Ostre, pieczone orzeszki

Na widelcu
22 16 30 min
Tortilla z przepysznym farszem warzywnym - wege i bez glutenu :)

Tortilla z przepysznym farszem warzywnym - wege i bez glutenu :)

Zdrowie na języku
26 18 20 min
Tartaletki z owsianką

Tartaletki z owsianką

foodmania
20 13 20 min
Sezamki z miodem kasztanowym

Sezamki z miodem kasztanowym

Magdalena Nagler - foodmania
19 16 10 min
Zdrowa szarlotka

Zdrowa szarlotka

Zdrowie na języku
23 13 75 min
Hummus pietruszkowy

Hummus pietruszkowy

foodmania
22 12 90 min
Wegańska bezglutenowa pizza

Wegańska bezglutenowa pizza

Magdalena Nagler - foodmania
23 19 100 min
Naleśniki podwójnie kasztanowe

Naleśniki podwójnie kasztanowe

Iwona Kuczer
18 15 30 min
Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

Iwona Kuczer
19 17 30 min
Chleb z orkiszu i sorgo

Chleb z orkiszu i sorgo

Barbara Strużyna
20 15 25 min
Lody mango z nutą kokosa

Lody mango z nutą kokosa

Melisa
18 14 40 min
Wegańskie zielone sushi

Wegańskie zielone sushi

Magdalena Nagler - foodmania
21 13 40 min
Wrap vege

Wrap vege

Zielenina
21 21 0 min
Czekoladowe placuszki z kaszy jaglanej - wegańskie, bezglutenowe :)

Czekoladowe placuszki z kaszy jaglanej - wegańskie, bezglutenowe :)

Zdrowie na języku
24 18 25 min
Maślane kulki owsiane - bez pieczenia

Maślane kulki owsiane - bez pieczenia

Zdrowie na języku
24 16 30 min
Duszone pieczarki z brukselką w Ghee

Duszone pieczarki z brukselką w Ghee

Melisa
26 18 35 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet