Tarta ze szparagami i orzechami włoskimi
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, mięso, orzechy wszystkie, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 100 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
woda - 130 ml
sól - 1/4 łyżeczki
farsz:
cebula szalotka - 1 szt.
twaróg półtłusty - 150 g
śmietana 18 % - 2-3 łyżki
pieprz - 1/4 łyżeczki
gałka muszkatołowa tarta - szczypta
obłożenie:
szparagi zielone - 1 pęk
szynka wędzona - 4-5 plastry
orzechy włoskie - 60-80 g
feta - 100 g
cukier - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Ciasto w tej tarcie jest cienkie i dosyć twarde, takie jak podpłomyki.Sposób przygotowania:
Składniki farszu włożyć do blendera i zmiksować, odstawić.
Szynkę pokroić w kostkę. Z zielonych szparag odłamać twarde końcówki, opłukać i pokroić je wzdłuż na cienkie plastry (2 mm), główki szparagów przekroić na pół. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć do formy do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.