Pączki z pudrem różowym
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 5 dag
cukier - 0,3 szklanki
mleko ciepłe - 250 ml
masło - 50 g
jajko - 1 szt.
spirytus - 50 ml
dżem - 1 słoik
olej - 1 litr
cukier puder - 0,5 szklanki
puder truskawkowy - sproszkowane liofilizowane truskawki - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
Następnie masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Potem jajko i żółtka ucieramy (lub miksujemy) na puszystą masę.
Zaraz potem do miski przesiewamy mąkę, dodajemy spirytus, jajka z cukrem, masło, drożdże i mieszamy łyżką a potem ręcznie (lub robotem z hakiem) wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.
Następnie ciasto zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy 1-2 minuty.
Następnie ciasto rozpłaszczamy rękami lub delikatnie rozwałkowujemy na gruby placek.
Potem szklanką wycinamy kółka na duże pączki, na małe pączuszki kieliszkiem.
Następnie pączki zostawiamy do wyrośnięcia na oprószonej mąką stolnicy pod ściereczką.
Potem w garnku rozgrzewamy olej, smażymy pączki aż się zarumienią, przekręcamy patyczkiem na druga stronę, smażymy do zrumienienia.
Potem studzimy na kratce lub na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.
Przestudzone pączki nabijać szprycą z nadzieniem.
Finalnie pączki posypujemy obficie pudrem truskawkowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.