• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisyChleb z orkiszu i sorgo
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
Chleb z orkiszu i sorgo

Chleb z orkiszu i sorgo

Barbara Strużyna

Rodzaj posiłku: pieczywo

Kuchnia (region): polska

Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc

Użyte składniki: wegetariańskie

Zawiera: miody, gluten, strączkowe, sezam, orkisz, żyto

17 osób lubi to
13 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

25 min. 1 porcja

Składniki:

mąka orkiszowa typ 700 - 300 g
mąka żytnia - 100 g
mąka z sorgo - 150 g
drożdże - 25 g
zakwas piekarski - 30 g
woda ciepła - 480 ml
słonecznik - 50 g
pestki dyni - 20 g
siemie lniane - 20 g
mak trochę
sezam czarny - 1 łyżeczka
sól morska - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
olej kokosowy - 1 łyżeczka

Dodatkowe informacje:

Do czasu wyrabiania ciasta jeszcze należy doliczyć czas wyrastania i pieczenia chleba, ponad 2 godziny. Przepyszny z masłem.

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Wodę ciepłą (nie gorącą) mieszam z drożdżami, łyżeczką miodu, zakwasu i 2 łyżkami mąki orkiszowej. Odstawiam na chwilę.
KROK 2:  Przesiewam mąki i dodaję pozostałe składniki (oprócz maku), wszystko mieszam.
Łączę je z mokrymi i wyrabiam ciasto. Ja wyrabiam w robocie przsez ok 6 minut.
KROK 3:  Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego, miejsca bez przeciągu, na 30 minut. U mniej jest, to piekarnik z lekko podniesioną temperaturą (najmniejszą jaką się da). Foremkę wykładam papierem do pieczenia i smaruję olejem kokosowym. Ciasto wyciągam i przekładm do foremki. Aby góra chlebka była gładka moczę dłoń wodą i wygładzam powierzchnię ciasta, następnie posypuję makiem. Pozostawiam na 30 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
KROK 4:  Zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę chleb ok 1 godziny.
Gdy chlebek jest upieczony, wyciągam go z formy, skórkę górną zraszam wodą i odstawiam do wystygnięcia.

Smacznego!
17 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • PESTKI DYNI CIEMNOZIELONE (UPRAWIANE W EUROPIE) BIO 150 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    PESTKI DYNI CIEMNOZIELONE (UPRAWIANE W EUROPIE) BIO 150 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MĄKA ORKISZOWA TYP 700 BIO 1 kg - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    MĄKA ORKISZOWA TYP 700 BIO 1 kg - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MĄKA ŻYTNIA TYP 960 BIO 1 kg - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    MĄKA ŻYTNIA TYP 960 BIO 1 kg - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SŁONECZNIK ŁUSKANY BEZGLUTENOWY BIO 350 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SŁONECZNIK ŁUSKANY BEZGLUTENOWY BIO 350 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 200 ml - BIO PLANETE

    Więcej o produkcie na stronie

    OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 200 ml - BIO PLANETE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SEZAM CZARNY NIEŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SEZAM CZARNY NIEŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SÓL MORSKA DROBNO MIELONA 1 kg - CRYSTALLINE PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SÓL MORSKA DROBNO MIELONA 1 kg - CRYSTALLINE PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MAK NIEBIESKI BIO 200 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    MAK NIEBIESKI BIO 200 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • LEN BRĄZOWY (SIEMIĘ LNIANE) BIO 400 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    LEN BRĄZOWY (SIEMIĘ LNIANE) BIO 400 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MIÓD NEKTAROWY LEŚNY BIO 380 g - EKO BARĆ (PATALAS)

    Więcej o produkcie na stronie

    MIÓD NEKTAROWY LEŚNY BIO 380 g - EKO BARĆ (PATALAS)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika Barbara Strużyna

  • Ciasto kakaowo-śliwkowe

     Barbara Strużyna
  • Quinoa z warzywami

     Barbara Strużyna
  • Żelki ananasowe bez żelatyny kameleony

     Barbara Strużyna
  • Owoce na zimę - jagody

     Barbara Strużyna
  • Szybki rosół

     Barbara Strużyna
  • Żurek wegański i bezglutenowy

     Barbara Strużyna
  • Łosoś w kolorowym pieprzu z masłem shea

     Barbara Strużyna
  • Leczo w słoiku

     Barbara Strużyna
  • Brokułowy krem zero waste

     Barbara Strużyna
  • Zupa krem z topinamburem

     Barbara Strużyna
  • Letni deser owocowy

     Barbara Strużyna
  • Placki z banana i różnych mąk

     Barbara Strużyna
  • Kompot wigilijny

     Barbara Strużyna
  • Gulasz z warzywami

     Barbara Strużyna
  • Zupa buraczkowa z sorgo

     Barbara Strużyna
  • Sałata lodowa z sosem bazyliowym

     Barbara Strużyna
  • Placuszki ryżowo-kokosowe

     Barbara Strużyna
  • Kompot jabłkowy z porzeczkami

     Barbara Strużyna
  • Śledzie pod pierzynką

     Barbara Strużyna
  • Krem buraczkowy

     Barbara Strużyna
  • Pyszny wegetariański schabowy

     Barbara Strużyna
  • Koktajl: brokuł, pomarańcza, woda kokosowa w proszku

     Barbara Strużyna
  • Sałatka grecka z arbuzem

     Barbara Strużyna
  • Czarny ryż z kalarepą i kurczakiem

     Barbara Strużyna
  • Arbuzowe love

     Barbara Strużyna
  • Kurczak słodko-kwaśny w miodzie pomarańczowym

     Barbara Strużyna
  • Czekoladki wegańskie z jagodami

     Barbara Strużyna
  • Jaglanka z mlekiem migdałowym i owocami

     Barbara Strużyna
  • Żółta soczewica na gęsto

     Barbara Strużyna
  • Indyk w śliwkach kalifornijskich

     Barbara Strużyna
  • Koktajl cytrusy, zielenina i superfoods

     Barbara Strużyna
  • Wegańska czekolada bez cukru

     Barbara Strużyna
  • Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

     Barbara Strużyna
  • Kasztanowe racuchy

     Barbara Strużyna
  • Kasza jaglana - len - jabłko - bakalie

     Barbara Strużyna
  • Botwinka - dzisiaj zupa, jutro chłodnik

     Barbara Strużyna
  • Barszczyk

     Barbara Strużyna
  • Naleśniki z lnem i mąką jaglaną

     Barbara Strużyna
  • Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

     Barbara Strużyna
  • Kotleciki krojone

     Barbara Strużyna
  • Żółty koktaj z awokado

     Barbara Strużyna
  • Zupa krem z pieczonej papryki i gruszki

     Barbara Strużyna
  • Pierniki bezglutenowe

     Barbara Strużyna
  • Sałatka z czarną fasolą, jajkami i brokułą

     Barbara Strużyna
  • Chlebek kokosowy

     Barbara Strużyna
  • Krem buraczano - dyniowy

     Barbara Strużyna
  • Dyniowy krem w słoiku

     Barbara Strużyna
  • Koktajl truskawka z melonem

     Barbara Strużyna
  • Krem lub sos z marchewki i passaty przepis zero waste

     Barbara Strużyna
  • Koktajl z kaszy jaglanej i truskawek

     Barbara Strużyna
  • Makowiec i sernik w jednym

     Barbara Strużyna
  • Bezglutenowe racuszki z mąki jaglanej i migdałowej

     Barbara Strużyna
  • Zupa ogórkowa z wyciśniętych ogórków

     Barbara Strużyna
  • Krem buraczano-jaglany

     Barbara Strużyna
  • Owocowe lody mango z nutką bazylji

     Barbara Strużyna
  • Koktajl z jarmużem, napojem roślinnym i olejem z pestek dyni

     Barbara Strużyna
  • Krem dynia, batat, pomarańcza

     Barbara Strużyna
  • Truskawki wytrawne z kozią roladą

     Barbara Strużyna
  • Chleb bezglutenowy ze słonecznika i mąki ryżowej

     Barbara Strużyna
  • Tort makowo - migdałowy

     Barbara Strużyna
  • Wegańskie kulki mocy bez cukru

     Barbara Strużyna
  • Budyń vege raw

     Barbara Strużyna
  • Zupa buraczkowa

     Barbara Strużyna
  • Feta z suszonymi pomidorami w oliwie

     Barbara Strużyna
  • Mus z ananasa i pietruszki bardzo słodki

     Barbara Strużyna
  • Makowiec

     Barbara Strużyna
  • Naleśniki z mąki żytniej i jaglanej

     Barbara Strużyna
  • Koktajl arbuz, mango, seler naciowy, chia

     Barbara Strużyna
  • Pasztet mięsny

     Barbara Strużyna
  • Kurczak w cytrusach

     Barbara Strużyna
  • Sałatka z ciecierzycą i brokułami

     Barbara Strużyna
  • Placki bananowe z mąką z ciecierzycy

     Barbara Strużyna
  • Grzybowa na Wigilię

     Barbara Strużyna
  • Frittata z mozzarellą

     Barbara Strużyna
  • Ciasto migdałowo makowe

     Barbara Strużyna
  • Bezglutenowe ciasto bananowe

     Barbara Strużyna
  • Zielony koktajl z sałatą

     Barbara Strużyna
  • Shot z czarnej rzepy

     Barbara Strużyna
  • Zupa krem z batatów i kokosa

     Barbara Strużyna
  • Koktajl ananasowy z pokrzywą

     Barbara Strużyna
  • Zupa z żółtą soczewicą

     Barbara Strużyna
  • Potrawka z bambusa i cukinii

     Barbara Strużyna
  • Ciasto z jabłkami w cynamonie

     Barbara Strużyna
  • Chleb gryczano - słonecznikowy

     Barbara Strużyna
  • Sos z maślaków

     Barbara Strużyna
  • Mus owocowy z sałatą

     Barbara Strużyna
  • Burak czerwony z pieczoną papryką

     Barbara Strużyna
  • Jabłecznik bez cukru

     Barbara Strużyna
  • Czekoladki niespodzianki

     Barbara Strużyna
  • Racuchy z mąki kasztanowej

     Barbara Strużyna
  • Deser biało czerwony

     Barbara Strużyna
  • Sałata z sosem teriyaki

     Barbara Strużyna
  • Sałata rzymska, pomidory, sezam i Omega Green

     Barbara Strużyna
  • Chlebek jaglany

     Barbara Strużyna
  • Koktajl natka pietruszki i ananas

     Barbara Strużyna
  • Koktajl zdrowia

     Barbara Strużyna
  • Jajka faszerowane pieczarkami i awokado

     Barbara Strużyna
  • Sałatka z musztardowym dressingiem i słonecznikiem chilli

     Barbara Strużyna
  • Mięsne pierożki z mąki orkiszowej

     Barbara Strużyna
  • Tarta truskawkowa

     Barbara Strużyna
  • Kokosowe biszkopciki

     Barbara Strużyna
  • Arbuzowa pizza z fetą i oliwkami

     Barbara Strużyna
  • Wyciskany sok z kiszonych ogórków

     Barbara Strużyna
  • Spaghetti mocno pomidorowe

     Barbara Strużyna
  • Papryki z ryżem, mięsem i grzybami shiitake

     Barbara Strużyna
  • Sałatka majonezowa na słodko

     Barbara Strużyna
  • Sałatka z marynowanym selerem i szynką

     Barbara Strużyna
  • Czarny ryż z pikantnymi jabłkami

     Barbara Strużyna
  • Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych

     Barbara Strużyna
  • Pikantna jaglanka

     Barbara Strużyna
  • Domowy napój przeciwzapalny

     Barbara Strużyna
  • Koktajl na opalanie

     Barbara Strużyna
  • Napój rozgrzewający

     Barbara Strużyna
  • Lody trzy smaki

     Barbara Strużyna
  • Buraczkowa z sokiem z kiszonych warzyw

     Barbara Strużyna
  • Chleb z ziarnami i mąką kasztanową

     Barbara Strużyna
  • Deser kisiel i budyń

     Barbara Strużyna
  • Wegańska zupa grzybowa

     Barbara Strużyna
  • Zielona soczewica, cukinia i pieczona papryka

     Barbara Strużyna
  • Sałata z sosem balsamico

     Barbara Strużyna
  • Galaretka z kurczaka i warzyw

     Barbara Strużyna
  • Sernik z migdałów, słonecznika i rodzynek

     Barbara Strużyna
  • Danie z grilla lub z piekarnika

     Barbara Strużyna
  • Czarny ryż i prowansalski kurczak

     Barbara Strużyna
  • Krupnik z quinoa

     Barbara Strużyna
  • Chleb żytni na zakwasie

     Barbara Strużyna
  • Kakaowe ciasto bananowo - kokosowe

     Barbara Strużyna
  • Owsianka i jagła w jednym na słodko

     Barbara Strużyna
  • Kapusta pekińska z fasolką kidney

     Barbara Strużyna
  • Mozzarella w pomidorach i bazylii

     Barbara Strużyna
  • Sernik na cukrze kokosowym

     Barbara Strużyna
  • Zupa krem: czarna fasola, pieczona papryka....

     Barbara Strużyna
  • Jabłecznik z mąką gryczaną

     Barbara Strużyna
  • Ogórki z chilli

     Barbara Strużyna
  • Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

     Barbara Strużyna
  • Energetyczna kawa rozgrzewająca

     Barbara Strużyna
  • Pierogi ruskie

     Barbara Strużyna
  • Zupa dyniowa bardzo prosta

     Barbara Strużyna
  • Panna Cotta z mleka migdałowego

     Barbara Strużyna
  • Dużo warzyw, mało mięsa

     Barbara Strużyna
  • Grzyby marynowane

     Barbara Strużyna
  • Kurczak z warzywami

     Barbara Strużyna
  • Wątróbka z rukolą i sosem malinowym

     Barbara Strużyna
  • Sos pieczarkowy z porem na boczku

     Barbara Strużyna
  • Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

     Barbara Strużyna
  • Canihua z dynią, pieczarką i curry

     Barbara Strużyna
  • Panna Cotta

     Barbara Strużyna
  • Ciasta z  quinoi, rodzynek i migdałów

     Barbara Strużyna
  • Owsianka z owocami i nasionami

     Barbara Strużyna
  • Lody pistacjowo - kokosowe

     Barbara Strużyna
  • Chlebek bananowy

     Barbara Strużyna
  • Sos z octem balsamicznym i miodem akacjowym

     Barbara Strużyna
  • Koktajl ananas szpinak avocado

     Barbara Strużyna
  • Sałatka warzywna

     Barbara Strużyna
  • Koktajl banan, pomarańcza, borówki

     Barbara Strużyna
  • Kruche ciasto na ciecierzycy i kaki

     Barbara Strużyna
  • Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

     Barbara Strużyna
  • Letni koktajl na opalanie

     Barbara Strużyna
  • Arbuz zmiksowany

     Barbara Strużyna
  • Grzyby leśne ze śmietaną

     Barbara Strużyna
  • Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

     Barbara Strużyna
  • Zupa kurkowa

     Barbara Strużyna
  • Zupa dyniowa z boczkiem

     Barbara Strużyna
  • Chleb bezglutenowy z makiem

     Barbara Strużyna
  • Pierniczki na choinkę

     Barbara Strużyna
  • Koktajl z kaszą jaglaną

     Barbara Strużyna
  • Cukinia duszona z fasolką

     Barbara Strużyna
  • Ogórki kiszone

     Barbara Strużyna
  • Smoothie ananas - szpinak - jarmuż

     Barbara Strużyna
  • Deser z chia i truskawkami

     Barbara Strużyna
  • Marchewka z cukinią i kaszą jaglaną

     Barbara Strużyna
  • Sałatka z kurczakiem w przyprawach

     Barbara Strużyna
  • Karp smażony

     Barbara Strużyna
  • Domowy jogurt naturalny

     Barbara Strużyna
  • Makaron z pokrzywą i sosem drobiowym

     Barbara Strużyna
  • Koktajl z trawą jęczmienną

     Barbara Strużyna
  • Poranna kawa

     Barbara Strużyna
  • Ryba po grecku

     Barbara Strużyna
  • Lody borówka daktyl śmietanka orkiszowa

     Barbara Strużyna
  • Sos warzywny z makaronem spaghetti

     Barbara Strużyna
  • Suszone grzyby

     Barbara Strużyna
  • Pizza na miękkim cieście z sosem z pomidorami suszonymi na słońcu

     Barbara Strużyna
  • Quinoa z marchewką, cukinią i jarmużem

     Barbara Strużyna
  • Domowy jogurt naturalny

     Barbara Strużyna
  • Zakwas buraczany

     Barbara Strużyna
  • Krem z batatów i topinambura

     Barbara Strużyna
  • Owsianka orzechowa

     Barbara Strużyna
  • Amur bio z patelni

     Barbara Strużyna
  • Krem z dyni

     Barbara Strużyna
  • Kasza jaglana na śniadanie

     Barbara Strużyna
  • Czerwony koktajl - marchewka, mango, woda kokosowa, goji - ambrozja

     Barbara Strużyna
  • Pasztet z soczewicy i jagły

     Barbara Strużyna
  • Szpinakowy sorbet

     Barbara Strużyna
  • Sałatka z selerem marynowanym i orzechami

     Barbara Strużyna
  • Flaczki z boczniaków

     Barbara Strużyna
  • Pizza z mozzarellą, pomidorem, rukolą i Omega Green

     Barbara Strużyna
  • Makaron czarny ryżowy i dyniowy sos

     Barbara Strużyna
  • Ciasto bananowe wegańskie

     Barbara Strużyna
  • Kutia

     Barbara Strużyna
  • Shiitake w szaszłyku

     Barbara Strużyna
  • Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami

     Barbara Strużyna
  • Bezglutenowe jasne ciasto bananowe

     Barbara Strużyna
  • Kurczak z avocado na rukoli

     Barbara Strużyna
  • Wątróbka z jabłkiem i cebulką

     Barbara Strużyna
  • Frittata z parmezanem

     Barbara Strużyna
  • Wegańska pieczarkowa

     Barbara Strużyna
  • Shot antywirusowy

     Barbara Strużyna
  • Boczniaki a'la śledzie

     Barbara Strużyna
  • Zupa brokułowa z białymi warzywami

     Barbara Strużyna
  • Krem tiramisu z owocami

     Barbara Strużyna
  • Pieczone korzenne jabłka

     Barbara Strużyna
  • Babeczki z kremem miodowym

     Barbara Strużyna
  • Bakaliowiec

     Barbara Strużyna
  • Aksamitny krem kukurydziany

     Barbara Strużyna
  • Maliny-Mleko Migdałowe-Banan

     Barbara Strużyna
  • Owocowa pianka bez cukru z jarmużem

     Barbara Strużyna
  • Dynia z sosem pomidorowym i wołowiną.

     Barbara Strużyna
  • Zielony koktajl - eliksir dla zdrowia - pyszny

     Barbara Strużyna
  • Sok z pokrzywy z jabłkiem

     Barbara Strużyna
  • Zupa rybna

     Barbara Strużyna
  • Dżem z suszonych owoców do kaszy jaglanej

     Barbara Strużyna
  • Krewetki z makaronem i parmezanem

     Barbara Strużyna
Zobacz więcej przepisów
gotowaniepatki
gotowaniepatki powiedział/a:
pychotka
17.04.2017, godz. 19:55
dorotaDS
dorotaDS powiedział/a:
fajny
18.04.2017, godz. 01:49
Barbara Strużyna
Barbara Strużyna powiedział/a:
Właściwie, za każdym razem chleb robię inaczej, ale ostatnio już przesadziłam. W pośpiechu zamiast soli dodałam do chleba ksylitol (łudząco podobne do siebie opakowania ksylitolu i soli zmyliły mnie i myślałam że sypię sól morską). Wszyscy czekaliśmy na efekty moiej kulinarnej pomyłki, koniec końców chleb zjedliśmy odkerślając go mianem chlebka o egzotycznym smaku. Takiego z Afryki:) (choć tych smaków nie znamy:)
25.04.2017, godz. 22:03
opuncja123
opuncja123 powiedział/a:
fajny chlebek
26.04.2017, godz. 19:56
tulipan
tulipan powiedział/a:
mniam
14.06.2017, godz. 23:35
Róża01
Róża01 powiedział/a:
fajny przepis !!
03.07.2017, godz. 11:34
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Trzeba koniecznie wypróbować ten przepis.
18.07.2017, godz. 22:49
FAMILY
FAMILY powiedział/a:
smaczny
29.07.2017, godz. 07:27
hela11
hela11 powiedział/a:
Znakomite połączenie
05.11.2018, godz. 08:34
annaeko
annaeko powiedział/a:
Super chleb
18.06.2019, godz. 11:30
gosia56
gosia56 powiedział/a:
pyszny
26.01.2020, godz. 18:20
Nikita
Nikita powiedział/a:
apetyczny chlebek
10.03.2020, godz. 14:18
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Pyszny chlebek
16.09.2020, godz. 16:35

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
9 7 25 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 6 60 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 8 180 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).