Zupa jarzynowa z pak choi ciecierzycą i suszonymi pomidorami
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, lunchbox, przystawki i przekąski, zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, tajska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki - 1 kg
ugotowana ciecierzyca - 1 szklanka
korzeń pietruszki - 1 szt.
marchew - 4 szt.
suszone pomidory - 10 szt.
cebula - 3 szt.
masło - 3 łyżki
liście laurowe - 2 szt.
śmietana - 200 g
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
sól - do smaku
pieprz - do smaku
natka pietruszki - 1 łyżka
koperek - 1 łyżka
olej z czarnuszki tłoczony na zimno - do smaku
Sposób przygotowania:
Następnie ziemniaki, pietruszkę, marchewkę obieramy i kroimy w kotkę, dodajemy do cebuli. Dodajemy ciecierzycę i suszone pomidory i zalewamy 1-1,5l wody (tyle by woda przykryła warzywa i była jeszcze ok 2-3 cm nad nimi i gotujemy 20 min.
Dodajemy posiekaną kapustę pak choi, przyprawy i gotujemy 15 min.
Dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Zupę rozlewamy do talerzy i skrapiamy olejem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.