Pierniczki orkiszowe świąteczne ( do pudełka)
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
cukier MASCOBADO - 125 g
miód - 125 g
masło - 50 g
soda - 2,5 g
sól szczypta
jajko - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Z podanego przepisu wychodzą 2 blaszki. Składniki można podwoić.Sposób przygotowania:
Suche składniki przekładamy do miski i przelewamy wystudzoną mieszankę cukru, miodu i masła. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto, podsypując mąką jeśli trzeba. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, owijamy w folią spożywczą i chowamy do lodówki na 2-3 dni.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i czekamy aż nabierze pokojowej temperatury ok. godziny. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wałkujemy ciasto na 3 mm. Wycinamy pierniczki. Pieczemy w 190-200˚C 8 minut.
Wystudzić. Dekorować według uznania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.