Ocet z kwiatów magnolii
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
woda - 1,5 litra
słój o pojemności 2-3 l
Dodatkowe informacje:
Kwiaty magnolii mają właściwości uspokajające, przeciwlękowe, przeciwdepresyjne oraz znaczące działanie przeciwutleniające.Sposób przygotowania:
Ocet zostawiamy w spokoju na kolejne 3-4 tygodnie. W tym czasie na powierzchni może utworzyć się matka octowa. Następnie przecedzamy ocet. Matkę octową zostawiamy, możemy ją wykorzystać do zrobienia nowego dowolnego octu, przyspieszy nam proces fermentacji. Ocet dobrze jest jeszcze zostawić na 2-3 tygodnie w słoju przykrytym ściereczką lnianą. Po tym czasie ocet zlać do podpisanych butelek. Ocet można wykorzystać do picia z wodą (1 łyżka na szklankę wody), do sałatek owocowych lub dowolnie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.