Migdałowe ciasto marchewkowe z jagodami goji
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: desery
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
mąka migdałowa - 250 g
orzechy pekan - 1 szklanka
jaja - 5 szt.
mielona wanilia - 1/2 łyżeczki
mielony cynamon - 1 łyżeczka
syrop klonowy - 225 ml
mleko/napój migdałowy - 60 ml
olej - 60 ml
otarta skórka z pomarańczy - 2 łyżeczki
żurawina - 2 garści
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
konfitura z pomarańczy - 3-4 łyżki
Krem:
serek mascarpone - 250 g
jogurt gęsty grecki - 1 opakowanie
mielony ksylitol - 2 łyżki
mielona wanilia - 1/2 łyżeczki
melisa - kilka listków
listki świeżej mięty - kilka listków
Sposób przygotowania:
Orzechy pekan lub włoskie drobno posiekać. Jajka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodać syrop klonowy i ubijać. Do ubitych żółtek dodać marchew, przyprawy, posiekaną żurawinę oraz jagody goji, proszek i orzechy pekan. Następnie dodać mąkę migdałową i trzepaczką delikatnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite białka i wmieszać w ciasto. Całość przelać do dużej tortownicy lub na blachę. Piec w 180 st. C około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić na kratce.
Przygotować krem z serka, jogurtu z dowolnym słodzidłem doprawiając mieloną wanilią. Ciasto przekroić dowolnie, a blaty posmarować kremem. Jedna warstwę posmarować pomarańczową konfiturą. Wierz ciasta rozsmarować kremem, a na wierzch posypać jagodami goji i listkami mięty lub melisy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.