Placki ziemniaczane z topinamburem i cząbrem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
topinambur - 300-350 g
jaja - 2 szt.
cebula szalotka mała - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
gałka muszkatołowa świeżo tarta - szczypta
sól - 1 łyżeczka
pieprz świeżo mielony - 1/2 łyżeczki
skrobia ziemniaczana - 2-3 łyżki
tłuszcz do smażenia masło klarowane lub olej
Sposób przygotowania:
Włożyć wszystko do malaksera i rozdrobnić (lub zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej). Do masy dodać wszystkie przyprawy, jaja i skrobię ziemniaczaną. wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.