Sos chrzanowy na ciepło z płaskurką
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, sosy, zapiekanki
Kuchnia (region): kresowa, międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka z płaskurki - 1 łyżeczka
mleko - 1 szklanka
cukier - 1 łyżeczka
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Do masła z mąką wlewamy mleko – najpierw połowę porcji, mieszamy wszystko by rozpuściły się grudki, potem dolewamy pozostałe mleko i mieszamy (jeśli w sosie jednak pozostaną grudki, należy je przelać przez sito)
Sos (bez grudek) gotujemy mieszając aż zacznie gęstnieć, dodajemy chrzan w ilości jaka będzie nam odpowiadała w smaku na ostrość. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.