Szybki barszcz
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, żyto, nabiał krowi
Składniki:
buraczki czerwone gotowane talarki - 400 g
rosół lub wywar warzywny - 1 litr
majeranek trochę
czosnek - 1 - 2 ząbek
śmietanka zwykła lub wegańska - 100 ml
pieprz szczypta
miód - 1 - 2 łyżka
szczypior - 1/2 pęku
Sposób przygotowania:
Smacznego!
SKŁADNIKI:
buraki czerwone - 2 kg
czosnek - 6 ząbków
liść laurowy - 6 szt.
ziele angielskie - 6 szt.
woda z ogórków kiszonych - 4 łyżki
sól himalajska na 1/2 litra - 1/2 łyżeczki
- woda przegotowana ostudzona
słoje ok 2 litrowe - 2 szt.
Przygotowanie:
Wodę gotujemy i studzimy.
Buraki szorujemy, obieramy i kroimy na kawałki (mogą być plastry lub ćwiartki).
Obieramy ząbki czosnku,
Buraki wkładamy do słoików (wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych), muszą być ciasno ułożone.
Dokładamy do każdego słoika czosnek po 3 ząbki, liście laurowe po 2-3 sztuki, ziele angielskie po 3 ziarenka. Wlewamy po dwie łyżki wody z kiszonych ogórków. Rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 litr wody) i zalewamy buraki, tak aby je zalać wodą - dokładnie. Ponieważ buraki lubią się wydostać nad poziom wody należy je od góry przycisnąć kamieniem (wyszorowanym i wyparzonym) lub innym przedmiotem, u mnie szklanka.
Słoiki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli na powierzchni pojawi się piana, to ją zbieramy i wyrzucamy. Po 4 - 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Przelewamy go do butelek i możemy przechowywać w lodówce. Buraki możemy wykorzystać do barszczu lub sałatek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.