Wieniec drożdżowy
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, drożdże, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mleko roślinne lub krowie - 150-180 ml
miód - 1 łyżka
masło/olej - 30 g
wanilia mielona - 1/2-1 łyżeczki
żółtko - 1 szt.
cynamon - 2 łyżeczki
masło - 3 łyżki
cukier trzcinowy - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Zamiast nadzienia maślano-cynamonowego można użyć resztek masy makowej.Sposób przygotowania:
Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Następnie przykryj miskę folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie odgazuj ciasto (czyli zagnieć je kilka razy) i odstaw na kolejną godzinę.
W niewielkiej misce połącz miękkie masło z cukrem i cynamonem
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i ponownie wyrób ciasto przez pięć minut. Rozwałkuj na prostokątny placek grubości 1-0,5 cm. Posmaruj wcześniej przygotowanym nadzieniem (wzdłuż dłuższego boku) i zwiń w rulon. Przetnij ciasto wzdłuż przez środek. Zapleć spiralnie tak aby powstał warkocz. Połącz oba końce i umieść na papierze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 40-50 minut przykrywając ściereczką albo folią spożywczą. Po wyrośnięciu posmaruj olejem, żółtkiem lub mlekiem.
Piecz w 190°C przez 20- 25 minut
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.