Makaron gryczany z krewetkami i jarmużem na ostro
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: soja, strączkowe, sezam, ryba i owoce morza
Składniki:
krewetki królewskie świeże szare lub mrożone szare - 6-8 szt.
sól do smaku
jarmuż - 2 garści
cukinia - 1/2 szt.
seler naciowy (łodyga) - 1 szt.
papryczka Bird's eye - 1-2 szt.
olej - 1-2 łyżka
sos tamari lub sos sojowy - 1 łyżka
czosnek - 1-2 ząbek
cebula czerwona - 1 szt.
sezam - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj drobno, cukinię pokrój w półksiężyce, łodygę selera naciowego w plasterki, imbir zetrzyj na małych oczkach.
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i usmaż krewetki delikatnie je soląc. Smaż dość krótko aż zrobią się różowe (używając gotowanych krewetek zmaż je krótko, aby nie stały się gumowate). Zdejmij krewetki z patelni np. na talerzyk i odstaw na bok.
Na patelnię wlej kolejną łyżkę oleju dodaj pociętą cebulę, posiekany czosnek oraz seler naciowy. Na koniec dodaj cukinię, papryczkę Bird's eye i starty imbir. Wymieszaj. Dodaj jarmuż, wlej sos tamari lub sos sojowy. Mieszaj aż liście lekko zmiękną, dodaj krewetki i duś jeszcze 2-3 minuty.
Na talerze rozłóż ugotowany makaron na nim ułóż warzywa z krewetkami. Posyp podprażonym sezamem. Zamiast krewetek można użyć tofu lub piersi z kurczaka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.