Czosnek niedźwiedzi kiszony
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
czosnek ząbki - kilka
Dodatkowe informacje:
Kiszony czosnek niedźwiedzi może być dodatkiem do kanapek, burgerów czy pizzy, sałatek, do zupy, można również zrobić z niego pyszne pesto.Czosnek niedźwiedzi to roślina, której właściwości cenione były od wieków. Prawdopodobnie był on jedną z pierwszych roślin spożywanych przez niedźwiedzie, po wybudzeniu ze snu zimowego.
Właściwości czosnku niedźwiedziego: pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia odporność, ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, ponieważ obniża poziom cholesteroli.
Sposób przygotowania:
Przygotować klasyczną solankę tj. na 1 l wody dodać 1 pełną łyżkę soli kamiennej niejodowanej, wymieszać. Ostudzoną solanką zalać liście czosnku tak, aby były całkowicie przykryte.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.