Potrawka z indyka ze szparagami i groszkiem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez)
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, soja, strączkowe, cytrusy, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
szparagi zielone - 3-4 szt.
szparagi białe - 2-3 szt.
seler naciowy laska - 1 szt.
marchew - 1 szt.
pieczarki mini - 100 g
sos:
masło - 1 łyżka
bulion drobiowy - 150-200 ml
śmietana 18 % - 2-3 łyżki
sok świeżo wyciśnięty z cytryny - 1 łyżeczka
pieprz i sól do smaku
sos: sos Worcester - 1/2 łyżeczki
groszek zielony mrożony lub świeży - 1/2 szklanki
do podania: ryż, zielona sałata
Sposób przygotowania:
Filet z indyka pokroić w kostkę (2x2 cm) oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na drugim poziomie. Gotować na parze około 30 minut.
W międzyczasie ugotować ryż (makaron lub ziemniaki) i przygotować zieloną sałatę oraz sos.
Sos: w rondelku rozgrzać masło i cały czas mieszając dodać mąkę, wlać gorący bulion, dodać zahartowaną śmietanę, sos Worcester, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.