Czekoladowe batoniki owsiane z amarantusem
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, kakao, orzeszki ziemne, owies, orkisz, żyto
Składniki:
amarantus ekspandowany - 0,5 szklanki
cukier trzcinowy - 3 łyżki
masło z orzechów wloskich - 3 łyżki
mleko roslinne - 100 ml
aromat migdałowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Najpierw w rondelku podgrzewamy mleko, masło orzechowe, aromat, cukier i kakao aż składniki połączą się (cały czas mieszamy bo masa lubi się przypalać). Wyłączamy grzanie.
Następnie wsypujemy płatki owsiane, mieszamy. Na końcu dodajemy amarantus, mieszamy.
Potem przygotowujemy foremkę prostokątną czy kwadratową i wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie masę przekładamy do foremki, wyrównujemy łyżką zwilżoną wodą. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy w batoniki.
Finalnie przechowujemy w zamkniętym pojemniku szklanym lub plastikowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.