Sałatka ziemniaczano-szparagowa
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
szparagi zielone - 1 pęk
szparagi białe - 1 pęk
pomidorki koktajlowe - 150 g
tymianek świeży 3-4 gałązki
sos:
jogurt naturalny - 120-150 ml
kwaśna śmietana gęsta - 3 łyżki
szalotka mała - 1 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżka
ocet ziołowy domowy (u mnie szparagowo-ziołowy) - 2-3 łyżki
sól - 1/3-1/2 łyżeczki
pieprz świeżo mielony - 1/4 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
do posypania: posiekany szczypiorek czosnkowy - 2-3 łyżki
jadalna dekoracja: kwiaty szczypiorku i czosnku niedźwiedziego kilka
Sposób przygotowania:
Szparagi białe obrać, pokroić na małe kawałki (2-3 cm) umieścić na pierwszym poziomie w garnku do gotowania na parze, na szparagach ułożyć gałązki tymianku. Gotować na parze 10 minut. W międzyczasie przygotować zielone szparagi, umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na małe kawałki, a następnie umieścić je na drugim poziomie nad białymi szparagami. Gotować jeszcze kilka minut (6-10) do miękkości szparag.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.