Sałata cezara z grillowaną piersią kurczaka i orkiszowymi grzankami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: sałatki
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, cytrusy, pszenica, żyto, drób, nabiał krowi
Składniki:
pierś z kurczaka filet - 1 szt.
sól i pieprz do smaku
suszony czosnek - 1/2 łyżeczki
olej do smażenia trochę
chleb orkiszowy, żytni (najlepiej razowy) lub gryczany - - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan tarty trochę
Sos: jogurt - 150 ml
musztarda - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
czosnek - 1 ząbek
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju zgrilluj kurczaka na złoto z każdej strony.
Z podanych wyżej składników zrób sos.
Kromki chleba pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zrumień grzanki często obracając, wystudź.
Posiekaj sałatę. Rozłóż na talerze. Kurczaka potnij w mniejsze kawałki dowolnie. Połóż na sałacie, posyp grzankami i zetrzyj parmezan. Całość polej sosem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.