Kurczak z miodem i rozmarynem pieczony z ziemniakami
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, z grilla, zapiekanki
Kuchnia (region): amerykańska, międzynarodowa, polska, śródziemnomorska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: miody, mięso, drób
Składniki:
przyprawa do ziemniaków do smaku
sól do smaku
oliwa do smaku
udka kurczaka - 6 szt.
miód gryczany - 4 łyżeczki
słodka papryka - 1 łyżeczka
rozmaryn - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Świeży czosnek przeciskamy przez praskę.
Przygotowujemy marynatę z oliwy, miodu, przypraw i czosnku.
Każdą porcję kurczaka nacieramy marynatą i układamy na blaszce.
Następnie ziemniaki układamy na blaszce pomiędzy kurczakiem.
Naczynie przykrywamy przykrywką lub folia aluminiową. Pieczemy ok. 30 min w 200st grzanie góra dół.
Po tym czsie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 35 min do zrumienienia mięsa i ziemniaków.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.