Śledzie w majonezowym sosie
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
ocet na zalewę - 1 szklanka
cukier do zalewy - 4 łyżki
sól do zalewy - 2 łyżki
gorczyca do zalewy - 1 łyżeczka
pieprz mielony do zalewy - 1/2 łyżeczki
ziele angielskie do zalewy - 3 -4 szt.
Filety śledziowe - 1 kg
cebula - 2 szt.
ogórki kiszone - 3 szt.
majonez na sos - 1 słoik
śmietana 18 % - 1 szklanka
pieprz mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Zielone filety śledziowe oczyścić, opłukać a następnie osuszyć. Włożyć do ugotowanej wystudzonej zalewy na 48 godzin.
Po tym czasie wyjąc odsączyć na sicie (można ściągnąć skórkę ale nie trzeba) i pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
W salaterce przekładać na przemian począwszy od śledzi ,cebule i ogórek i tak do wyczerpania składników.
Ja zrobiłam jedne przełożone tylko samą cebulą a drugie cebulą i ogórkiem konserwowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.