Napoleonka z popingiem amarantusowym i śliwkowym pudrem
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
masło - 1 kostka
mąka - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
budyń waniliowy - 1 szt.
aromat waniliowy - 1 szt.
krakersy - 1 opakowanie
biszkopty - 1 opakowanie
posypka z liofilizowanej i sproszkowanej śliwki do dekoracji - 5 opakowań
preparowany amarantus do dekoracji - 6 łyżek
Sposób przygotowania:
Najpierw na dnie blachy wykładamy krakersy jeden przy drugim.
Następnie bierzemy dwa garnki.
W pierwszym garnku podgrzewamy całe mleko.
W drugim garnku rozpuszczamy masło z cukrem.
Następnie do garnka z masłem i cukrem dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną, budyń, aromat i mieszamy.
Potem do garnka z masłem i mąką stopniowo dodajemy gorące mleko cały czas mieszając – masa będzie gęstnieć. Dodajemy mleko aż do jego wykończenia. Cały czas mieszamy i podgrzewamy. Finalnie musimy otrzymać gęstą masę budyniową.
Następnie powstałą, gorącą masę wylewamy na spód z krakersów.
Potem, kiedy jeszcze masa jest gorąca układamy na wierzchu biszkopty i dekorujemy posypką śliwkową oraz amarantusem preparowanym.
Finalnie ciasto zostawiamy do wystygnięcia a potem wkładamy na 1-2 godziny do lodówki, dzięki czemu będzie dobrze się kroić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.