Torcik kokosowy na zimno z masą amarantusową
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Mleko kokosowe Bio - 1/2 litra
Cukier kokosowy Bio - 1 szklanka
Żółtka - 3 szt.
Wiórki kokosowe Bio - 250 g
Krem kokosowy Bio - 100 g
Herbatni kiorkiszowe Bio - 3 opakowania
Sposób przygotowania:
Do odlanego mleka dodajemy mąkę amarantusową,żółtka oraz cukier kokosowy. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Gdy pozostałe mleko się zagotuje - dolewamy to zimne z mąką. Całość cały czas mieszamy aż powstanie bardzo gęsty budyń.
Gdy będzie zimny dodajemy krem kokosowy - miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe ( 200 g) i ponownie miksujemy.,
Na dno blaszki układamy warstwę herbatników (szczelnie).
Na to wylewamy około 1 cm warstwy masy budyniowej.
Ponownie przykrywamy warstwą herbatników.
Na te herbatniki wylewamy połowę roztopionej kuwertury mlecznej.
I ponownie układamy herbatniki, na które ponownie wykładamy masę budyniową.
Mi powstały 4 warstwy.
Na ostatnią warstwę wylewamy drugą połowę roztopionej kuwertury mlecznej.
Całość chowamy do lodówki, aby dobrze zastygła.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.