Kiszony topinambur
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
koper z kwiatostanami - trochę
czosnek główka - 1 szt.
słoiki
Dodatkowe informacje:
Topinambur czyli słonecznik bulwiasty może pretendować do miana tzw. „superfoods” ze względu na bogactwo substancji o działaniu bioaktywnym. Bulwa topinamburu zawiera do 17 proc. inuliny - substancji, która w organizmie przekształca się we fruktozę dobrze tolerowaną przez diabetyków. Inulina pomaga w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejszania insulinooporności.Zawarta w bulwach topinamburu inulina obniża także poziom "złego" cholesterolu LDL w organizmie, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy. Topinambur reguluje również ciśnienie tętnicze, a to m.in. dzięki sporej zawartości potasu.
Inulina pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu. Ułatwia także przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu.
https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-produkty/topinambur-cytrus-polnocy-naturalny-probiotyk-
Sposób przygotowania:
Słoiki pozostawić na kilka dni (do tygodnia) w temperaturze pokojowej. Po tym czasie topinambur powinien być już ukiszony i możemy go zjeść bądź przenieść w chłodniejsze miejsce lub schować do lodówki.
Kiszony topinambur jest pyszny i zdrowy, może być dodatkiem do kanapki, możemy zrobić z niego surówkę lub jeść jako doskonałą przekąskę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.