Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyzyjezebyjescPrzepisy
Zobacz:
Profil
Przeglądasz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Surówka z rukoli, kalarepy, selera i pestek

Surówka z rukoli, kalarepy, selera i pestek

zyjezebyjesc
19 14 20 min
Miodowe batoniki z suszonych owoców

Miodowe batoniki z suszonych owoców

zyjezebyjesc
19 12 20 min
bukiet sałat.... z dodatkami

bukiet sałat.... z dodatkami

zyjezebyjesc
18 11 0 min
Surówka z sosem konopnym

Surówka z sosem konopnym

zyjezebyjesc
17 10 15 min
Pierś z indyka w pomidorach

Pierś z indyka w pomidorach

zyjezebyjesc
18 12 0 min
Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

zyjezebyjesc
21 15 0 min
Koktajl na drugie śniadanie

Koktajl na drugie śniadanie

zyjezebyjesc
19 10 0 min
Szybkie muffinki pyszne

Szybkie muffinki pyszne

zyjezebyjesc
19 12 30 min
Pieczona gęś w pomidorach na szybko

Pieczona gęś w pomidorach na szybko

zyjezebyjesc
19 8 0 min
Kasza leśna

Kasza leśna

zyjezebyjesc
20 10 0 min
Ryż z rokitnikiem

Ryż z rokitnikiem

zyjezebyjesc
16 9 0 min
Wilgotny makowiec

Wilgotny makowiec

zyjezebyjesc
19 11 100 min
rabarbarowe muffinki z pianką

rabarbarowe muffinki z pianką

zyjezebyjesc
17 10 0 min
Koktail arbuzowy z chia

Koktail arbuzowy z chia

zyjezebyjesc
18 9 0 min
Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

zyjezebyjesc
21 12 0 min
Arbuzowy koktajl mamy karmiącej

Arbuzowy koktajl mamy karmiącej

zyjezebyjesc
23 13 15 min
Makaron a la carbonara

Makaron a la carbonara

zyjezebyjesc
21 10 15 min
Surówka z ziarnami konopi

Surówka z ziarnami konopi

zyjezebyjesc
22 11 0 min
Pstrąg z salsą z awokado

Pstrąg z salsą z awokado

zyjezebyjesc
22 12 0 min
Tort bananowo - migdałowy

Tort bananowo - migdałowy

zyjezebyjesc
21 14 0 min
Łosoś pieczony z grzybami i suszonymi pomidorkami

Łosoś pieczony z grzybami i suszonymi pomidorkami

zyjezebyjesc
21 11 0 min
Sałatka wiosenna z lekkim sosem majonezowo - śmietanowym

Sałatka wiosenna z lekkim sosem majonezowo - śmietanowym

zyjezebyjesc
20 8 0 min
Ryż w ziołach z orzechami nerkowca

Ryż w ziołach z orzechami nerkowca

zyjezebyjesc
22 11 0 min
Makaron w sosie pistacjowo - pomidorowym

Makaron w sosie pistacjowo - pomidorowym

zyjezebyjesc
21 11 0 min
Pierś kaczki pieczona, faszerowana pietruszką i cebulą

Pierś kaczki pieczona, faszerowana pietruszką i cebulą

zyjezebyjesc
20 10 0 min
pasztet wegetariański z soczewicy

pasztet wegetariański z soczewicy

zyjezebyjesc
22 11 0 min
Makaron ryżowy w sosie miętowo-bazyliowo-pistacjowym

Makaron ryżowy w sosie miętowo-bazyliowo-pistacjowym

zyjezebyjesc
23 13 0 min
Bezglutenowe babeczki z kremem aroniowo-bananowym

Bezglutenowe babeczki z kremem aroniowo-bananowym

zyjezebyjesc
21 12 60 min
Wegetariańskie chili con fasolka

Wegetariańskie chili con fasolka

zyjezebyjesc
20 12 60 min
Babeczki na drugie śniadanie Andiego

Babeczki na drugie śniadanie Andiego

zyjezebyjesc
21 16 40 min
Jaglane babeczki z superfoods i malinami

Jaglane babeczki z superfoods i malinami

zyjezebyjesc
24 15 40 min
Pstrąg w panierce musztardowo - imbirowej

Pstrąg w panierce musztardowo - imbirowej

zyjezebyjesc
24 16 45 min
Amarantusowe muffinki z bananem z bakaliową  kruszonką

Amarantusowe muffinki z bananem z bakaliową kruszonką

zyjezebyjesc
26 15 0 min
Zupa zielona

Zupa zielona

zyjezebyjesc
24 12 160 min
Zupa selerowa z kminkiem

Zupa selerowa z kminkiem

zyjezebyjesc
22 12 35 min
Wegetariańska zapiekanka warzywna

Wegetariańska zapiekanka warzywna

zyjezebyjesc
27 14 80 min
Warzywa pod orzechową kruszonką

Warzywa pod orzechową kruszonką

zyjezebyjesc
24 12 60 min
Surówka z roszponki

Surówka z roszponki

zyjezebyjesc
23 9 20 min
Surówka z kalarepy w sosie azjatyckim

Surówka z kalarepy w sosie azjatyckim

zyjezebyjesc
21 11 20 min
Surówka z cykorii

Surówka z cykorii

zyjezebyjesc
24 12 20 min
Surówka jabłkowo - kalarepowa

Surówka jabłkowo - kalarepowa

zyjezebyjesc
25 14 20 min
Rosół bez makaronu

Rosół bez makaronu

zyjezebyjesc
25 11 100 min
Puree z groszku - zamiast ziemniaków

Puree z groszku - zamiast ziemniaków

zyjezebyjesc
25 15 60 min
Puree z cieciorki - zamiast ziemniaków

Puree z cieciorki - zamiast ziemniaków

zyjezebyjesc
24 11 30 min
Pasztet z pietruszki

Pasztet z pietruszki

zyjezebyjesc
25 14 80 min
Morszczuk w sosie marchewkowo-pietruszkowym

Morszczuk w sosie marchewkowo-pietruszkowym

zyjezebyjesc
25 12 45 min
Marchewkowy Flan z boczkiem

Marchewkowy Flan z boczkiem

zyjezebyjesc
24 10 60 min
Makaron z sosem pistacjowo-pieczarkowym

Makaron z sosem pistacjowo-pieczarkowym

zyjezebyjesc
21 10 30 min
Kurczak z cytryną i imbirem

Kurczak z cytryną i imbirem

zyjezebyjesc
24 13 80 min
Łosoś w sosie meksykańsko-majonezowym

Łosoś w sosie meksykańsko-majonezowym

zyjezebyjesc
24 11 50 min
Dorsz w sosie fenkułowo-sojo-śmietanowym

Dorsz w sosie fenkułowo-sojo-śmietanowym

zyjezebyjesc
22 11 45 min
Cytrynowa bezglutenowa tarta francuska z bezą

Cytrynowa bezglutenowa tarta francuska z bezą

zyjezebyjesc
26 10 180 min
Ciasto szarlotkowe z nadzieniem grejfrutowym

Ciasto szarlotkowe z nadzieniem grejfrutowym

zyjezebyjesc
24 10 90 min
Biała ryba w sezamie

Biała ryba w sezamie

zyjezebyjesc
22 10 30 min
Babeczki z ciecierzycy

Babeczki z ciecierzycy

zyjezebyjesc
24 14 60 min
Sos musztardowy bez śmietany

Sos musztardowy bez śmietany

zyjezebyjesc
22 12 20 min
Sos chrzanowy bez śmietany

Sos chrzanowy bez śmietany

zyjezebyjesc
22 13 20 min
Tarta Tatin

Tarta Tatin

zyjezebyjesc
22 15 0 min
Stek z łososia

Stek z łososia

zyjezebyjesc
23 11 60 min
Tatar z łososia

Tatar z łososia

zyjezebyjesc
23 11 25 min
Napój Shreka z pietruszki, grejpfruta i chia

Napój Shreka z pietruszki, grejpfruta i chia

zyjezebyjesc
27 11 20 min
Schab w sosie oliwkowym

Schab w sosie oliwkowym

zyjezebyjesc
23 12 50 min
Surówka z kapusty czerwonej

Surówka z kapusty czerwonej

zyjezebyjesc
21 9 40 min
Zupa z kalarepy i fenkułu

Zupa z kalarepy i fenkułu

zyjezebyjesc
23 10 30 min
Surówka z rzepy i kalarepy

Surówka z rzepy i kalarepy

zyjezebyjesc
22 9 20 min
Indyk w miodzie

Indyk w miodzie

zyjezebyjesc
23 13 120 min
Zupa z groszku

Zupa z groszku

zyjezebyjesc
22 11 40 min
Kasza z warzywami w sosie pomidorowym

Kasza z warzywami w sosie pomidorowym

zyjezebyjesc
25 10 30 min
Ciasto z fasoli

Ciasto z fasoli

zyjezebyjesc
25 11 85 min
Szarlotka z przepiśnika babci

Szarlotka z przepiśnika babci

zyjezebyjesc
24 11 80 min
Blok z przepiśnika babci

Blok z przepiśnika babci

zyjezebyjesc
24 11 0 min
Jajka z warzywami w sosie pomidorowym

Jajka z warzywami w sosie pomidorowym

zyjezebyjesc
22 13 25 min
Sałatka cytrusowa

Sałatka cytrusowa

zyjezebyjesc
22 9 20 min
Makaron z łososiem wędzonym w warzywach i śmietanie

Makaron z łososiem wędzonym w warzywach i śmietanie

zyjezebyjesc
22 12 25 min
Owsiane ciasteczka

Owsiane ciasteczka

zyjezebyjesc
22 11 0 min
Zupa z zimowych warzyw

Zupa z zimowych warzyw

zyjezebyjesc
23 10 40 min
Zupa z ciecierzycy i brokuła

Zupa z ciecierzycy i brokuła

zyjezebyjesc
25 11 40 min
Wątróbka w sosie własnym

Wątróbka w sosie własnym

zyjezebyjesc
25 11 45 min
Sałatka zielona 28

Sałatka zielona 28

zyjezebyjesc
24 13 20 min
Polędwiczki w serze kozim z żurawiną

Polędwiczki w serze kozim z żurawiną

zyjezebyjesc
26 12 55 min
Mintaj w sosie z migdałów i żurawiny

Mintaj w sosie z migdałów i żurawiny

zyjezebyjesc
23 10 40 min
Kwaśnica

Kwaśnica

zyjezebyjesc
25 11 40 min
Kalafior z szynką - danie na szybko

Kalafior z szynką - danie na szybko

zyjezebyjesc
25 14 30 min
Filety z mintaja w sosie pomidorowym

Filety z mintaja w sosie pomidorowym

zyjezebyjesc
24 10 35 min
Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe

zyjezebyjesc
22 9 40 min
Brokuł zapiekany

Brokuł zapiekany

zyjezebyjesc
22 9 0 min
Surówka marchewkowo - ogórkowo-paprykowa

Surówka marchewkowo - ogórkowo-paprykowa

zyjezebyjesc
24 11 20 min
Warzywna zapiekanka bez sera

Warzywna zapiekanka bez sera

zyjezebyjesc
23 12 80 min
Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

zyjezebyjesc
23 12 30 min
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

zyjezebyjesc
25 13 40 min
Zupa brokułowo- pietruszkowa

Zupa brokułowo- pietruszkowa

zyjezebyjesc
22 8 30 min
Sałatka zielona 22

Sałatka zielona 22

zyjezebyjesc
23 12 30 min
Sałatka zielona 20

Sałatka zielona 20

zyjezebyjesc
24 9 30 min
Sałatka zielona 17

Sałatka zielona 17

zyjezebyjesc
24 11 30 min
Placek błonnikowy bez cukru

Placek błonnikowy bez cukru

zyjezebyjesc
27 13 50 min
Pasta z wędzonego łososia

Pasta z wędzonego łososia

zyjezebyjesc
27 14 15 min
Miruna duszono-pieczona w pieczarkach

Miruna duszono-pieczona w pieczarkach

zyjezebyjesc
24 10 40 min
Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

zyjezebyjesc
27 12 60 min
Pierś kaczki pieczona

Pierś kaczki pieczona

zyjezebyjesc
23 9 0 min
Jaglane kotleciki

Jaglane kotleciki

zyjezebyjesc
24 10 40 min
Sałatka zielona 15

Sałatka zielona 15

zyjezebyjesc
23 12 30 min
Zupa cukiniowo-kalarepkowa

Zupa cukiniowo-kalarepkowa

zyjezebyjesc
24 11 30 min
Mizeria bez śmietany, ale z sosem czosnkowym

Mizeria bez śmietany, ale z sosem czosnkowym

zyjezebyjesc
26 13 25 min
Warzywa na parze w sosie żółtym

Warzywa na parze w sosie żółtym

zyjezebyjesc
21 10 20 min
Cukiniowe spagetti

Cukiniowe spagetti

zyjezebyjesc
24 9 25 min
Schabowy gulasz błonnikowy

Schabowy gulasz błonnikowy

zyjezebyjesc
25 13 30 min
Dorsz w panierce błonnikowej

Dorsz w panierce błonnikowej

zyjezebyjesc
22 10 40 min
Sałatka zielona 14

Sałatka zielona 14

zyjezebyjesc
24 11 20 min
Sałatka zielona 11

Sałatka zielona 11

zyjezebyjesc
24 13 20 min
Surówka 10

Surówka 10

zyjezebyjesc
21 12 15 min
Staropolskie smarowidło ziołowe - wersja podlaska (szpek)

Staropolskie smarowidło ziołowe - wersja podlaska (szpek)

zyjezebyjesc
25 14 140 min
Morszczuk w marynacie musztardowo - pietruszkowej

Morszczuk w marynacie musztardowo - pietruszkowej

zyjezebyjesc
24 12 45 min
Musztarda domowa bez cukru

Musztarda domowa bez cukru

zyjezebyjesc
29 16 25 min
Schabowy z pieczarkami pod pierzynką

Schabowy z pieczarkami pod pierzynką

zyjezebyjesc
26 13 40 min
4 odsłony zupy dyniowej

4 odsłony zupy dyniowej

zyjezebyjesc
24 13 40 min
Ciasteczka błonnikowe z cynamonem i wiórkami kokosowymi

Ciasteczka błonnikowe z cynamonem i wiórkami kokosowymi

zyjezebyjesc
24 14 25 min
Babka cytrynowa z kaszy kukurydzianej

Babka cytrynowa z kaszy kukurydzianej

zyjezebyjesc
26 12 40 min
Naleśniki kukurydziane z pianką kokosową i żurawiną

Naleśniki kukurydziane z pianką kokosową i żurawiną

zyjezebyjesc
30 12 0 min
Łosoś w żurawinie

Łosoś w żurawinie

zyjezebyjesc
25 8 50 min
Wędliny, tradycja podlaska - część II - I etap

Wędliny, tradycja podlaska - część II - I etap

zyjezebyjesc
23 10 40 min
Świąteczna, Podlaska tradycja - kiełbasy, część I

Świąteczna, Podlaska tradycja - kiełbasy, część I 

zyjezebyjesc
25 15 120 min
Zupa brukselkowa na boczku wędzonym

Zupa brukselkowa na boczku wędzonym

zyjezebyjesc
23 10 30 min
Kopytka bez jajek z sosem dyniowym

Kopytka bez jajek z sosem dyniowym

zyjezebyjesc
25 15 40 min
Kawałki schabu w warzywach

Kawałki schabu w warzywach

zyjezebyjesc
25 11 30 min
Szaszłyk z rożna

Szaszłyk z rożna

zyjezebyjesc
23 10 45 min
Zupa kalafiorowa z kasza

Zupa kalafiorowa z kasza

zyjezebyjesc
25 10 40 min
Schab z rożna

Schab z rożna

zyjezebyjesc
24 11 90 min
Gęsie udko z jabłkiem i cynamonem

Gęsie udko z jabłkiem i cynamonem

zyjezebyjesc
23 6 180 min
Surówka marchewkowa z cynamonem

Surówka marchewkowa z cynamonem

zyjezebyjesc
25 9 20 min
Sałatka zielona 25

Sałatka zielona 25

zyjezebyjesc
25 11 30 min
Sałatka zielona 24

Sałatka zielona 24

zyjezebyjesc
24 10 20 min
Puree z cieciorki- obiadowa alternatywa dla ziemniaków

Puree z cieciorki- obiadowa alternatywa dla ziemniaków

zyjezebyjesc
30 15 55 min
Polędwiczki z morszczuka

Polędwiczki z morszczuka

zyjezebyjesc
25 11 35 min
Gęsia pierś duszona z sosem żurawinowym

Gęsia pierś duszona z sosem żurawinowym

zyjezebyjesc
26 11 180 min
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

zyjezebyjesc
25 12 40 min
Mintaj w sosie z suszonych pomidorów

Mintaj w sosie z suszonych pomidorów

zyjezebyjesc
24 12 30 min
Zupa cukiniowa

Zupa cukiniowa

zyjezebyjesc
22 9 0 min
Kogel mogel zapiekany

Kogel mogel zapiekany

zyjezebyjesc
24 12 15 min
Cukiniowe koreczki

Cukiniowe koreczki

zyjezebyjesc
25 13 30 min
Ciasteczka błonnikowe

Ciasteczka błonnikowe

zyjezebyjesc
24 10 30 min
Zupa z selera naciowego, pora i pietruszki

Zupa z selera naciowego, pora i pietruszki

zyjezebyjesc
25 12 30 min
Zupa z fioletowej kapusty

Zupa z fioletowej kapusty

zyjezebyjesc
23 10 30 min
Zupa z kapusty i papryki

Zupa z kapusty i papryki

zyjezebyjesc
23 9 30 min
Zupa z porów

Zupa z porów

zyjezebyjesc
24 11 20 min
Biszkopt bez jajek

Biszkopt bez jajek

zyjezebyjesc
24 9 40 min
Zakąska z łososia

Zakąska z łososia

zyjezebyjesc
28 12 20 min
Pizza na spodzie jaglano-gryczanym

Pizza na spodzie jaglano-gryczanym

zyjezebyjesc
25 10 60 min
Kalafiorowe kotlety

Kalafiorowe kotlety

zyjezebyjesc
22 9 60 min
Gęsie udko z cytryną i cynamonem

Gęsie udko z cytryną i cynamonem

zyjezebyjesc
23 11 0 min
Babka cytrynowo-limonkowa

Babka cytrynowo-limonkowa

zyjezebyjesc
22 9 60 min
Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

zyjezebyjesc
24 16 60 min
Bułka prawie drożdżowa

Bułka prawie drożdżowa

zyjezebyjesc
25 15 0 min
Paluszki jaglano - gryczane

Paluszki jaglano - gryczane

zyjezebyjesc
23 13 30 min
Sałatka zielona 2

Sałatka zielona 2 

zyjezebyjesc
21 10 20 min
Jajecznica z wątróbką

Jajecznica z wątróbką

zyjezebyjesc
23 13 20 min
Zrazy z warzywami

Zrazy z warzywami

zyjezebyjesc
23 11 80 min
Zupa brokułowo-cebulowa

Zupa brokułowo-cebulowa

zyjezebyjesc
25 10 30 min
Surówka z rzepy

Surówka z rzepy

zyjezebyjesc
22 11 15 min
Halibut z warzywami pod pierzynką

Halibut z warzywami pod pierzynką

zyjezebyjesc
23 11 35 min
Naleśniki z pestek słonecznika

Naleśniki z pestek słonecznika

zyjezebyjesc
25 13 60 min
Konfitura cytrynowo-limonkowa

Konfitura cytrynowo-limonkowa

zyjezebyjesc
21 10 0 min
Gęsie udko duszone

Gęsie udko duszone

zyjezebyjesc
21 9 180 min
Chleb żytni

Chleb żytni

zyjezebyjesc
25 17 20 min

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet