Gęsie udko z jabłkiem i cynamonem
zyjezebyjescRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): kresowa, międzynarodowa, polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
laska cynamonu - 2 szt.
kwaśne jabłko - 2 szt.
olej kokosowy do wysmarowania formy trochę
Sposób przygotowania:
2. Gęś układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem kokosowym
3. Jabłka myjemy, obieramy kroimy w plasterki
4. Gęś obkładamy cynamonem i jabłkami. Na wierzch też możemy ułożyć jabłka
5. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC (z termoobiegiem) przez ok. 0,5 godziny. Po tym czasie jabłka z wierzchu wciskamy pomiędzy udka (będą już mięciutkie i nie sprawi to problemu) i dolewamy przegotowaną wodę, tak by udka w 2/3 znalazły się pod nią.
6. Po 1 godzinie odwracamy udka na drugą stronę (przypieczona skórka teraz będzie miękła) i pieczemy jeszcze 1 godzinę
7. Podajemy z sałatką
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.