
Wilgotny makowiec

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
300 g maku
25 g suszonej żurawiny
4 jabłka
1/2 łyżeczki sody
1 kostka masła
2 łyżeczki stewii (można więcej)
5 łyżek mąki ryżowej pełnoziarnistej
Sposób przygotowania:
Mak gotujemy z żurawiną w wodzie przez ok. 35 minut
Jabłka obieramy, myjemy i tarkujemy na dużych oczkach
Masło rozpuszczamy w rondelku
Migdały, mak, jabłka, sodę, żółtka, stewię i rozpuszczone masło, a także mąkę mieszamy
Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i wszystko dokładnie mieszamy
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 40 minut (zależy od wielkości formy i grubości ciasta - trzeba sprawdzać)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.