Wilgotny makowiec
zyjezebyjescRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
mak - 300 g
żurawina suszona - 300 g
jabłka - 4 szt.
soda - 1/2 łyżeczki
masło - 250 g
stewia - 2 łyżeczki
mąka ryżowa - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
Mak, płuczemy a następnie gotujemy z żurawiną w wodzie przez ok. 35 minut, odsączamy na bardzo drobnym sitku.
Jabłka obieramy, myjemy i tarkujemy na dużych oczkach.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Migdały, mak, jabłka, sodę, żółtka, stewię i rozpuszczone masło, a także mąkę mieszamy.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 40 minut (zależy od wielkości formy i grubości ciasta - trzeba sprawdzać)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.