Tort bananowo - migdałowy
zyjezebyjescRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, nabiał, orzechy wszystkie, cytrusy, owies, nabiał krowi
Składniki:
1/2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki z amarantusa
1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zblendowanych
1,5 łyżki chia x 9 = 13,5 łyżek wody
1/2 szklanki wody
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 łyżeczki sody
sok z 1/4 cytryny
1 masło
100 ml wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka agaru
1 budyń morelowy bezglutenowy
3 banany
sok z 1/2 z cytryny
5 garści migdałów i woda do ich namoczenia (tak by były zakryte)
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, z termoobiegiem przez 30 minut, po tym czasie przykrywamy papierem do pieczenia górę, by biszkopt nie przypiekł się zbyt mocno i pieczemy jeszcze 35 minut, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 10 minut
Na banany układamy ostudzoną masę kremową (choć tak naprawdę i bez tego tort będzie dobry moim zdaniem) - wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
Blendujemy migdały (jeśli masa jest zbyt wodnista, możemy je podgotować w garneczku, wówczas woda wyparuje - studzimy i mieszamy z miodem
Na masę kremową układamy masę migdałową - całość wstawiamy do lodówki
Tort podajemy oprószony potarkowaną czekoladą ze stevią
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.