Chleb żytni
zyjezebyjescRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, żyto
Składniki:
sól - 1 łyżka
przegotowana woda - 1 litr
zakwas - 1/2 litra
Dodatkowe informacje:
a) zakwas w słoiku także musi urosnąć, zanim schowamy go do lodówki. Pozwólny mu więc rosnąć do brzegu słoiczka i zamieszajmy, żeby opadł. “Operację” najlepiej powtórzyć 2-3 razyb) wiosną i latem chleb rośnie szybciej (wystarczy ok. 6 do 8 godzin), zimą najczęściej potrzebuje więcej czasu. Zimą właśnie warto przygotować ciasto wieczorem, około 21.30-22.00 i zostawić w blaszce do rana. Około 8.00 chleb jest już wystarczająco wyrośnięty, by móc go upiec (oczywiście wszystko zależy od temperatury panującej w mieszkaniu, w naszym przypadku jest to 21-24 stopni C)
c) chleb nie jest podstawą diety. Wykorzystuję go do kanapek, do pracy. Jeden bochenek spokojnie wystarcza na pięć dni roboczych, na dwie osoby
d) mieszanie ciasta jest kłopotliwe. Aby chleb wyszedł dobry, trzeba odpowiedniej siły do wyrabiania masy. Warto poprosić więc o pomoc partnera/męża.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.