4 odsłony zupy dyniowej
zyjezebyjescRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: drożdże
Składniki:
dynia - 1/2 kg
cebula - 1 szt.
seler - 1/2 szt.
pietruszka - 1 szt.
cynamon - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
laska wanilii - 1 szt.
imbir - 1 cm
Sposób przygotowania:
1. Zagotowujemy wywar z mięsa
2. Cebulę, obieramy, myjemy i kroimy w piórka
3. Seler i dynię obieramy, myjemy i kroimy na kawałki
4. Do wywaru dodajemy najpierw cebulę, później selera i pietruszkę, na końcu dynię.
5. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez ok. 20 minut
Kroki 1-4 wykonujemy tak, jak w prypadku wersji saute
4 A. Do zupy dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową
5. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez ok. 20 minut
1. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na kawałki
2. Cebulę i imbir obieramy, myjemy, siekamy i podsmażamy na oleju
3. Do cebuli dodajemydynię, by chwilę się poddusiła (ok. 5 minut). W tym czasie podgrzewamy wywar z mięsa
4. Warzywa przekładamy do wywaru i gotujemy jeszcze maksymalnie 20 minut
5. Doprawiamy gałką, pieprzem i solą
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.