Naleśniki z pestek słonecznika
zyjezebyjescRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka
Składniki:
ksylitol - 3-4 łyżki
pestki ze słonecznika - 200 g
olej kokosowy do smażenia trochę
Sposób przygotowania:
2. Białka oddzielamy od żółtek
3. Żółtka miksujemy z ksylitolem
4. Dodajemy wodę i zmielone pestki ze słonecznika
5. Wszystko miksujemy na jednolitą masę
6. Białka ubijamy na sztywną pianę i dokładamy do reszty składników delikatnie mieszając masę łyżką
7. Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu (w odróżnieniu od "normalnych" naleśników, te potrzebują silnego płomienia, by się wysmażyły)
8. Podajemy z konfiturą cytrynowo - limonkową z cynamonem
9. Można je smażyć na dwa sposoby:
- albo duże placki (jest to trudniejszy sposób i bardziej czasochłonny. trudniej jest przełożyć naleśnik, by smażyć go na drugiej stronie)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.