Ciasteczka błonnikowe
zyjezebyjescRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: gluten, jajka, owies
Składniki:
pestki ze słonecznika - 2 łyżki
płatki owsiane - 2 łyżki
mąka kukurydziana - 5 łyżek
kasza kukurydziana - 5 łyżek
ostropest (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
gorąca woda trochę
ksylitol - 3 łyżki
jajka - 2 szt.
Sposób przygotowania:
2. Dodajemy pestki ze słonecznika
3. Dodajemy płatki owsiane
4. Dodajemy mąkę kukurydzianą
5. Dodajemy kaszę kukurydzianą
6. Dodajemy sodę oczyszczoną
7. Ostropest mielimy i dodajemy do pozostałych składników
8. W gorącej wodzie rozpuszczamy ksylitol i dodajemy do składników
9. Wbijamy jajka i łączymy z pozostałymi składnikami
10. Naczynie żaroodporne wysmarować malutką ilością masła
11. Nakładamy ciasto łyżką, spłaszczamy je nieco, tak by ciasteczka były jak najcieńsze (szybciej się upieką). Pozostawiamy odstępy między nimi, ponieważ troszkę urosną.
12. Pieczmy w 200ºC przez ok. 15 minut
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.